Comparative study of English language teaching settings of mone and IB schools (Turkey)
MEB ve UB okulları'nın İngilizce öğretim ortamlarının karşılaştırmalı araştırması (Türkiye)
  1. Tez No: 521502
  2. Yazar: VENERA MAMBAEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAT ÇATALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Bakalorya, UB okulları, MEB okulları, Milli Eğitim Bakanlığı, İngiliz Dili Öğretimi (İDÖ), Gözlemsel Etnografik Araştırma, MONE schools, IB schools, English language teaching, ELT environment, International Baccalaureate Program, Students Motivation, Observational Ethnographic Research
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, Ankara'daki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Uluslararası Bakalorya (UB) okullarının İngilizce dil öğretim ortamını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu iki tür okulların İngilizce öğretim ortamlarının benzer ve farklı yanlarını ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırmaya katılan MEB okulları devlet, UB okulları ise özel okullardır. Bu araştırma, katılımcı okulların İngilizce öğretim ve öğrenim ortamı, öğrencilerin İngilizce öğrenimine olan motivasyonları, gibi kriterlere odaklanmıştır. Bu kriterleri ölçmek ve değerlendirmek için gözlem protokolü, yarı-yapılandırılmış röportaj ve öğrencilerin motivasyon düzeylerini ölçen anket araç olarak kullanılmıştır. Anket sonuçlarını ölçmek için ilişkisiz örneklemler t-testi uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre UB öğrencileri MEB öğrencilerine nazaran derslerde kullanılan ders aktiviteleri, müfredat dışı aktiviteler, İngilizce konuşma pratiği açısından daha avantajlılar. Ayrıca, UB öğrencilerinin İngilizce öğrenme motivasyon düzeyleri daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at investigating the differences and similarities in English language teaching of MONE and IB schools in Ankara. Participant MONE schools are state owned and IB schools are private institutions. This research focused on criteria such as English language teaching and learning environment at schools and students' motivation level toward learning English. In order to assess these criteria, school observation checklists, semi-structured interviews, and questionnaire were chosen as the instruments of data collection. Independent sample t-test was conducted to measure scores of students in the survey. The findings showed that IB schools have a clear advantage over their counterparts in terms of activities and extra materials used in teaching and IB students had slightly higher motivation level towards learning English in many aspects of motivation.