Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin bilimsel okuryazarlık düzeylerinin ve fen öğrenme yaklaşımlarının fen bilimleri dersindeki başarılarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of scientific literary levels and science learning approaches on the achievement of secondary school students in science curriculum
  1. Tez No: 521522
  2. Yazar: MEHMET AKİF ARDUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, Bilimsel Okuryazarlık, Öğrenme Yaklaşımları, Akademik Başarı, Science, Scientific Literacy, Learning Approaches, Academic Achievement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bilimsel okuryazarlık, bireyin bilimin doğasını anlayabilecek temel becerilere sahip olmasıdır. Bireyin yaşadığı ortamda ve toplumda gelişen olayları anlamlandırabilmesi, teknolojik gelişmelerin seviyelerinin farkında olabilmesi ve bilimle ilgili her türlü konuyu anlayabilmesi bilimsel okuryazarlık seviyesiyle ilgilidir. Bilimsel okuryazar olan öğrenciler birçok alanda kendi emsallerine göre avantajlı durumda olurlar. Bu avantajın öğrencilerin akademik başarılarına da olumlu etki sağladığı düşünülmektedir. Öğrencilerin fen bilimleri dersinde başarılı olmalarını sağlayan diğer bir faktör de fen öğrenme yaklaşımlarıdır. Birey yeni bir bilgiyi öğrenmeye çalışırken çeşitli yaklaşımlar üretir. Bu yaklaşımlar yoluyla ezbere dayalı olmayan anlamlı öğrenme sağlanmaya çalışılır. Bu çalışmanın amacı öğrencilerin bilimsel okuryazarlık düzeyleri ve fen öğrenme yaklaşımlarının fen bilimleri dersindeki başarıları ile olan ilişkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Adıyaman ilinde farklı devlet ortaokulların 8.sınıflarında öğrenim gören 351 öğrenci oluşturmaktadır. 8.sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersindeki akademik başarıları ile öğrencilerin bilimsel okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. İlişkiler bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA analizi, regresyon ve korelasyon analizleri ile ortaya konulmuştur. 8.sınıf öğrencilerin bilimsel okuryazarlık seviyeleri, fen öğrenme yaklaşımları ve akademik başarıları bazı değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın ana amacı olan 8.sınıf öğrencilerinin bilimsel okuryazarlık düzeyleri ile Fen Bilimleri Dersindeki başarıları arasında orta düzeyde pozitif yönde doğrusal bir ilişkinin olduğu görülürken ve fen öğrenme yaklaşımları ile Fen Bilimleri Dersindeki başarıları arasında bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Scientific literacy is that an individual has basic skills to understand the nature of science. The level of scientific literacy is dependent with the ability to understand the events that occur in the environment of the individual and the society, to be aware of the levels of technological developments and to understand all kinds of issues related to science. Scientifically literate students are in many cases advantageous to their peers. . It is thought that this advantage has also positively affected the academic achievement of the students. Another factor that enables students to succeed in the science class is science learning approaches. Individuals produce various approaches while trying to learn a new knowledge. Through these approaches, meaningful learning not based on memorization is tried to be achieved. The aim of this study is to examine the relationship between the level of scientific literacy and the achievements of science learning approaches in the science class of the students. The sample of the study is 351 students who are studying in the 8th grade of different secondary public schools in the Adıyaman province in the academic year of 2017-2018. In this study, in which the relationship between the academic achievement of the 8th grade students in the science class and the scientific literacy levels of the students was investigated, the relational screening model has been used. Relations have been determined by independent sample t-test, one-way ANOVA analysis, regression and correlation analyzes. It has been determined that the level of scientific literacy, science learning approaches and academic achievement of 8th grade students are significantly different according to some variables. It has been also found that while there is a medium level positive linear relationship between the level of scientific literacy and the achievements of the science curriculum subjects of the 8th grade students, on the other hand there is no relation between the science learning approaches and the achievements of the science curriculum subjects.