Kahramanmaraş koşullarında fiğ - tritikale karışım yetiştirme olanakları
Possibilities of growing vetch - triticale mixtures under kahramanmaras conditions
  1. Tez No: 521558
  2. Yazar: LATİFE ÖLGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tritikale, fiğ, karışım, Triticale, vetch, mixture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırmada Kahramanmaraş koşullarında kış döneminde, fiğ ve tritikaleyi karışık olarak yetiştirme olanakları araştırılmıştır. Çalışmada karışım içerisindeki tritikale tohumluk miktarı saf ekime göre %50 oranında azaltılarak sabit tutulmuş ve fiğ oranı değişkenlik göstermiştir. Böylece, hasat döneminde fiğin ot içinde kompozisyonundaki değişiklikler ile yaş ot üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Tarla denemeleri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi deneme arazisinde Tesadüf Blokları Deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Saf tritikale 20 kg/da, saf fiğ ise 12 kg/da olacak şekilde ekim yapılmıştır. Karışımlarda tritikale 10 kg/da olarak sabit tutulmuş ve fiğ ise 2, 4, 6, 8 ve 10 kg/da olacak şekilde karışımlarda yer almıştır. Çalışmada en yüksek tritikale bitki boyu, %50:17 tritikale-fiğ karışımında (135,53 cm), en yüksek fiğ bitki boyu %50:33 tritikale- fiğ karışımında (108,40 cm) olarak ölçülmüştür. En yüksek kuru ot oranı (%30,54), toplam yaş ot verimi (2979 kg/da) ve alan eşdeğerlik oranı (%6) değerleri %50:50 tritikale- fiğ karışımından elde edilmiştir. Kuru ot verimi açısından saf tritikale ekiminin daha avantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
During the winter period under Kahramanmaraş conditions, the possibilities of growing vetch - triticale as a mixture were searched. In the study, seed rate o triticale in the mixture was kept constant by decreasing by 50% compared to its pure stand and the vetch ratio varied. Thus, during the harvesting period, the changes in the feed composition and the effects on herbage quality were investigated. Field experiments was conducted at Kahramanmaraş Sütçü Imam University Agriculture Faculty Research Site according to Completely Randomised Blocks Design with three replications. Sowing was done with 20 kg/da for pure triticale and 12 kg/da for pure vetch. In the mixtures, triticale seedling rate was kept constant at 10 kg/da which was %50 of pure triticale seedling rate, while vetch seedling rates were 2, 4, 6, 8 and 10 kg/da which are %17, 33, 50 and 67 of pure vetch seedling rate, respectively. In the study, the highest triticale plant height was measured in %50:17 mixture (135.53 cm) and the highest vetch plant height was obtained from %50:33 mixture (108.40 cm). The highest dry matter content (30.54%), total fresh forage yield (2979 kg/da) and land equivalent ratio (1.06%) values were obtained from 50:50 triticale vetch mixture. It has been found that pure triticale in terms of dry matter yield is more advantageous than the mixtures.