Geri Dön

Kahramanmaraş bitki biyoçesitliliğinin konumsal analizi ve dağılım deseni

Spatial analysis and distribution pattern of Kahramanmaraş plant biodiversity

  1. Tez No: 521565
  2. Yazar: ALİ DURMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Botany, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, CBS (Coğrafi bilgi sistemleri), Endemik, Sayısal analiz, Kahramanmaraş, Flora, GIS (Geographical Information Systems), Endemic, Numerical Analysis, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144

Özet

Türkiye 12.000 civarındaki bitki taksonu ve bunun içerisindeki 1/3'lük endemizim oranı ile Dünya'da değişik ekolojik faktörlere sahip önemli ülkelerden biridir. Ülkemiz birçok Avrupa ülkesinden daha fazla biyoçeşitliliğe sahiptir. Sahip olunan bu çeşitliliğin daha doğru tespiti, değerlendirilmesi, izlenmesi ve korunması ise öncelikle ülkemizde yayılış gösteren bitki taksonlarının dağılışının ve bu dağılışa dair özelliklerin bilinmesi ile mümkündür. Bu çalışmada, ülkemiz için bir örnek teşkil etmesi için Kahramanmaraş ilindeki bitki taksonlarına ait lokasyon bilgilerinin, sayısal coğrafi veri tabanı üzerine aktarılması amaçlanmıştır. Çalışma amacına uygun olarak araştırmada bir dizi yöntem izlenmiştir. İlk olarak çalışma alanında yapılmış tüm flora çalışmaları, bitki araştırmasına dayalı yayın, makale revizyon vb çalışmalar taranarak çalışma alanı içerisinde yayılış gösterdiği tespit edilen bitki listesi hazırlanmıştır. Bu listede yer alan bitki taksonlarının dağılışına ait lokasyon bilgileri taranmış olan bu kaynaklardan yararlanılarak belirlenmiştir. Belirlenen lokasyonlar coğrafi bilgi sistemleri yazılımları ile sayısal veri tabanına aktarılmış ve böylelikle Kahramanmaraş ili bitki taksonlarına ait 9197 lokasyon elde edilmiştir. Ayrıca Kahramanmaraş ilinde yayılış gösterdiği tespit edilen bitki takson sayısı 3097 ve bu taksonların 647 tanesinin endemik olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veri tabanı ile Kahramanmaraş iline ait birçok sayısal altlıklar ile çakıştırma yapılmış olup bitki taksonlarının sayısal altlıklara göre dağılışı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; Kahramanmaraş'taki bitki taksonları için güncellenebilir, sorgulanabilir, iklim, topografya, litoloji, toprak ve biyotik faktörler gibi ortamı oluşturan parametrelerle sayısal ortamda mekânsal ve istatistiksel olarak analiz edilebilir coğrafi veri tabanı oluşturulmuş ve tartışmaya açılmıştır.

Özet (Çeviri)

Turkey around 12,000 plant taxa and therein one thirth of the endemic rate is one of the most important countries in the world have different ecological factors. Our country has more biodiversity than most European countries. The more accurate determination, evaluation, monitoring and protection of this richness of bio-possession is possible only if the distribution of plant taxa spreading in our country and the characteristics of this distribution are known. In this study, it is aimed to transfer the location information of plant taxa in Kahramanmaraş province to the digital geographic database in order to constitute an example for our country. A number of methods have been followed in the research to suit the purpose of the study. First, all flora studies in the study area, research based on plant research, article revision, etc. were searched and a list of plants was found to show their spread in the study area. The location information for the distribution of plant taxa in this list has been determined by exploiting these scanned sources. The determined locations were transferred to the digital database with geographical information systems software and thus 9197 locations belonging to Kahramanmaraş ili plant taxa were obtained. In addition, it was determined that the number of plant taxa found to be distributed in Kahramanmaraş province is 3097 and 647 of these taxa are endemic. Obtained data base and many numerical bases belonging to Kahramanmaraş province were overlapped and the distribution of plant taxa according to numerical bases was evaluated. As a result; Geographical data bases that can be analyzed statistically and numerically in the digital environment are created and discussed for the plant taxa of Kahramanmaraş with the parameters that can be updated, questionable, climate, topography, lithology, soil and biotic factors.

Benzer Tezler

  1. Kuzey Irak Sakran bölgesinin bitki çeşitliliği

    The plant diversity of Sakran area in Northern Iraq

    ALI MALA KHEDIR GALALAEY

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    BiyomühendislikKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER UZUN

    PROF. DR. M. HAKKI ALMA

  2. Nurhak dağı bitki biyoçeşitliliği (Kahramanmaraş / Türkiye)

    Plant biodiversity of Nurhak mountain (Kahramanmaraş / Turkey)

    FARUK TÜLÜCÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    BotanikKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER UZUN

  3. Plat biodiversity and ethnobotanical properties of various plants in choman (Erbil - Iraq)

    Choman'da bitki biyoçeşitliliği ve çeşitli bitkilerin etnobotanik özellikleri (Erbil - Irak)

    DARWESH TAHER DARWESH DARWESH

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Ormancılık ve Orman MühendisliğiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ALPER UZUN

  4. Ahır Dağı (Kahramanmaraş) bitki örtüsünün ekolojik koşullara bağlı olarak zamansal değişiminin incelenmesi

    Investigation of the temporel change of the Ahır Mountain (Kahramanmaraş) vegetation depending on ecological conditions

    YILDIZ CİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    CoğrafyaKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ GÜNEŞ

  5. Kahramanmaraş'ta bitki örtüsünün dağılışını etkileyen ekolojik koşulların CBS kullanılarak incelenmesi

    Investigation of ecological conditions that affect the distribution of plant in Kahramanmaraş using GIS

    AHMET AVCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    CoğrafyaKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT KARABULUT