Osmaniye ilinin atmosferik polenlerinin mevsimsel dağılımı
Seasonal distribution of atmospheric pollenes in Osmaniye
- Tez No: 521650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENDERES ÇENET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polen takvimi, Alerji, Atmosferik polen, Osmaniye, Aeropalinoloji, Pollen calendar, Allergy, Airborne pollen, Osmaniye, Aeropalinology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Osmaniye ili atmosferinde Nisan 2016 ve Nisan 2017 tarihleri arasındaki bir yıllık sürede Durham aracı kullanılarak gravimetrik yöntem ile gerçekleştirilen çalışmada polen miktarları ve çeşitliliği araştırılmıştır. Bir yıllık sürede Durham aracına konulan preparatlar haftada bir kez değiştirilmiş ve incelenerek 39 familyaya ait 67 takson tespit edilmiştir. Bunlardan 18 familyaya ait 28 takson Odunsu bitkilere ait polenler, 21 familyaya ait 39 takson ise Otsu bitkilere aittir. Bu çalışmada aynı zamanda mantar sporları da tespit edilmiştir. Araştırma süresinde, cm²'de toplam 16013 adet polen sayılmıştır. Toplam polen sayısının %85,65'i (13716) odunsu bitkilerin polenleri iken, % 14,34'ü (2297) otsu bitki polenleridir. Çalışmada Osmaniye ili atmosferinde en sık rastlanan 10 takson; Abies, Cupressus, Pinus brutia, Citrus, Pinus halepensis, Cedrus, Olea, Salix, Populus ve Diplotaxis' tir. Atmosferik polenler, çiçeklenme dönemi olan Nisan ayında en fazla miktarda görülürken, Aralık ayında ise en düşük miktarda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The airborne pollen amounts and variations in the atmosphere of Osmaniye atmosphere was determined by gravimetry with a Durham sampler between 15 April 2016 - 15 April 2017. The preparations which were put on the Durham vehicle for one year were changed once a week and examined and 67 taxa belonging to 39 families were detected. These are 28 taxa belonging to 18 families. Polynes belonging to woody plants belong to 39 taxa herbaceous plants belonging to 21 families. In this study, fungal spores were also detected. In the research process, a total of 16013 pollen were counted in cm². 85,65% of the total number of pollen (13716) belongs to pollen of woody plants and 14,34% (2297) of pollen of herbaceous plants. The 10 most common taxa in the atmosphere of Osmaniye province; Abies, Cupressus, Pinus brutia, Citrus, Pinus halepensis, Cedrus, Olea, Salix, Populus and Diplotaxis. The atmospheric pollen was observed in April at the beginning of the flowering season, but at the lowest in December.