Elmeri yöntemiyle beş mermer fabrikasının genel iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Investigation of general occupational health and safety situation of five marble factories using elmeri method
  1. Tez No: 521671
  2. Yazar: BERK ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: occupational health, occupational disease, occupational safety, marble
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez kapsamında; Ankara ili sınırları içerisinde bulunan beş mermer fabrikasının genel iş sağlığı ve güvenliği koşulları Elmeri gözlem yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elmeri gözlem yöntemi işletmelerde iç denetim faaliyetlerinde kullanılan proaktif bir yöntemdir. Gözlem çalışmalarının sonuçları istatistiksel olarak değerlendirilerek detayları ve sonuçları tezde sunulmuştur. Mermer fabrikaları; güvenlik davranışları, düzen ve temizlik, makine güvenliği, endüstriyel hijyen, ergonomi, zemin ve geçiş yolları ve ilk yardım ve yangın güvenliği konularında değerlendirilmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda ortalama endeks değerleri; makine güvenliği %90.34, düzen ve temizlik %80.25, ergonomi %74.01, zemin ve geçiş % 64.73, endüstriyel hijyen %61.94, ilkyardım ve yangın güvenliği %45.73 ve güvenlik davranışı %43.67 olarak bulunmuştur. Mermer fabrikalarının genel iş sağlığı ve güvenliği koşulları açısından hedefi her zaman %100 endeks puanına ulaşmak olmalıdır. Bu nedenle değerlendirilen mermer fabrikaları için en çok iyileştirme yapılması gereken konular; çalışanların güvenlik davranışı ve ilkyardım ve yangın güvenliği konularının olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, sonuç olarak bu çalışmada, periyodik süreler ile mermer fabrikalarında yapılması gereken risk değerlendirmesi çalışması için genel iş sağlığı ve güvenliği durumunun izlenmesinin önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study, the general occupational health and safety conditions of five marble factories within the borders of Ankara province have been assessed by benefitting from Elmeri observation method. Elmeri observation method is a proactive method that is used for the internal auditing activities of establishments. Results of the observation studies have been statistically evaluated and the related details and outcomes were provided throughout the thesis paper. The marble factories have been assessed though the aspects of their safety behaviors, orderliness and cleanness, machinery safety, industrial hygiene, ergonomics, ground and passage routes, first-aid and fire safety. In result of the conducted calculations, the average index values have been found as such; machinery safety being 90.34%, orderliness and cleanness being 80.25%, ergonomic suitability being 74.01%, ground and passage route conformity being 64.73%, industrial hygiene being 61.94%, first-aid and fire safety being 45.73% and safety behavior being 43.67%. Marble factories must always adopt an objective of reaching 100% index value in terms of general occupational health and safety conditions. Therefore, the matters which require utmost improvement by the audited marble factories have been detected to be; the safety behavior of employees, and first-aid and fire safety matters. Besides of it, it has been consequentially set forth through this study the importance of tracking general occupational health and safety conditions of marble factories in order to facilitate the periodical risk assessment studies necessary for such factories.