AISI 4140 ıslah çeliğinin TiAIN kaplı frezelerle işlenmesi sırasında oluşan yüzey pürüzlülüğü ve titreşimin deneysel olarak incelenmesi
Experimental vibration analysis of titannium aluminium nitride (TIAIN) coated milling iset effects on AISI 4140 stell surface roughness
  1. Tez No: 521872
  2. Yazar: MEHMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AISI 4140, Frezeleme, Kaplamalı kesici takım, TiAlN, Titreşim analizi, Yüzey pürüzlülüğü, AISI 4140, Coated cutting tool, Milling, TiAlN, Surface roughness, Vibration analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Frezede talaş kaldırma işlemi sırasında oluşan titreşimlerin kesici takım kaplama kalınlığına bağlı olarak ürün yüzey pürüzlülüğü üzerinde önemli bir etkisi vardır. Son yıllarda yüzey pürüzlülüğünü iyileştirmek için kaplanmış kesici takımların kullanım ihtiyacı artmıştır. Bu çalışmanın amacı titanyum alüminyum nitrit (TiAlN) ile kaplanmış kesici takımın işlem sırasında kaplama kalınlığına bağlı olarak titreşim davranışlarının AISI 4140 alaşımlı çelikten yapılmış iş parçasının yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisini deneysel olarak incelemektir. Çalışmada üç farklı çaptaki (10, 12 ve 16 mm ) kesici takım ve her kesici takım için dört farklı kaplama kalınlığı 0.0, 2.0, 3.0 ve 5.0 µ (mikron) kullanılmıştır. Frezeleme sırasında iş parçasında iki yönde titreşim sinyalleri toplanmış ve elde edilen yüzey pürüzlülüğü ölçülmüştür. Sonuçlardan 3.0 µ kaplama kalınlığı olan 10 mm çapındaki kesici takımın diğer takımlara kıyasla daha iyi bir yüzey pürüzlülüğü elde ettiği görülmüştür. Yüzey pürüzlülüğün iyileştirilmesi, uygun kaplama kalınlığına sahip kesici takımın kullanılarak titreşimin azaltılması ile mümkün olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The vibration response of material removal process in milling has a significant effect on surface roughness of the product with respect to cutting tool coating. Recent requirements for improving of surface roughness have heightened the need for milling with coated cutting tools. The main objective of this study is to experimentally investigate the role of vibration behavior of cutting tool coated with titanium aluminum nitride (TiAlN) on an AISI 4140 alloy steel work piece surface roughness. The vibration data from work piece were recorded for three milling cutting tools with tool diameters of 10, 12, and 16 mm and for each diameter different coating thicknesses of 0.0, 2.0, 3.0, and 5.0 µ (microns) were used respectively. Vibration signals of work piece during milling process in two directions were collected and a roughness tester was used to measure the surface roughness of work piece. The results showed that vibration due to cutting tool coating thickness has a significant effect on surface roughness of work piece. It has been observed that the maximum average surface roughness was obtained for 16 mm tool diameters with coating thickness of 5.0 µ while the minimum average surface roughness was obtained for 10 mm tool diameters with coating thickness of 3.0 µ Surface roughness can be improved by reduction sources of vibration by using appropriate cutting tool coating thickness.