Toplumsal cinsiyet bağlamında inşa edilen erkekliğin kadına yönelik fiziksel şiddet uygulamasının değerlendirilmesi: Manisa örneği
Assessment of the use of physical violence to against women by masculinity(Males) built in the context of gender: Manisa example
  1. Tez No: 521912
  2. Yazar: SEDAT AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Erkeklik, Toplumsal Cinsiyet, Kadına Yönelik Fiziksel Şiddet, Masculinity, Gender, Physical Violence Against Women
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu araştırmada kadına fiziksel şiddet uygulamış ve uygulamamış erkeklerin toplumsal cinsiyet tutumları ile şiddet uygulamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Sağlık Bakanlığı Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Merkezefendi Devlet Hastanesi'nde çalışan erkekler ile Eylül-Aralık 2016 tarihleri arasında hastaneye ayakta tedavi amacıyla başvuran erkek hastalar ile yapılmıştır. 386 erkek ile yapılmış nicel ve genel tarama modeline (tekil ve ilişkisel) dayalı bir araştırmadır. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, çocukluk çağı yetiştirilme şekilleri, kötü alışkanlıkları ve kadına şiddet uygulama düzeylerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından hazırlanan anket formundan yararlanılmıştır. Ayrıca katılımcı erkeklerin toplumsal cinsiyet tutumlarını ölçmek üzere ETCET-TCNT ölçeklerinden faydalanılmıştır. Verilerin değerlendirmesi SPSS 21.0 ile yapılmıştır. Veriler Ki-Kare (X2), Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testlerinden faydalanarak analiz edilmiştir. Bulgular: Erkeklerin %13,7'si kadına fiziksel şiddet uygulamıştır. Kadına fiziksel şiddet uygulamış erkekler diğer erkeklere göre daha az adil tutum sergilemişlerdir. Eşlerin eğitim düzeyi, eşin çalışması, çocuk sayısı ve evlenme şekli gibi faktörlerin kadına şiddet uygulama üzerinde etkili değişkenler olduğu görülmüştür. Yapılan istatistiksel analizlerde anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar: Toplumsal cinsiyet tutumu kadına fiziksel şiddet uygulama üzerinde etkilidir. Bu nedenle kadına yönelik fiziksel şiddetin azalması için erkeklerin daha adil toplumsal cinsiyet tutumları benimsemesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to analyze the relationship between gender attitude and using violence of the men who used violence and didn't use violence to women. Material and Method: The research was carried out with the men working in Merkezefendi Public Hospital affiliated Research Ministry of Health Manisa Provincial Health Directorate and the men applying to the hospital for the aim of ambulatory treatment between September-December 2016. The research based on the quantitative and general scanning model (singular and relational) approved with 386 men. The socio-demographic information form prepared by the researcher was benefited on to specify the attendees' socio-demographic qualities, upbringing in childhood and harmful habits. Also, to evaluate the attendees' social gender attitudes, the scales of GEMS-GNAS was used. Assessment of the data was carried out with SPSS 21.0. The data were analyzed by benefiting on Chi-Square (χ2), Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests. Findings: 13,7% of men used violence to women. The men who used violence to women showed less fair attitude than the others. The factors such as level of partners' education, partners' work, number of children, marriage style were found to be effective variables on using violence to women. In statistical analyzes, meaningful results were obtained. Result: Gender attitude is effective on using violence to women. For this reason, for the reduction physical violence against women, men should adopt more fair gender attitudes.