Revizyon total diz protezi uygulamalarında'addüktör tüberkül–oranlar yöntemi' ile'anatomik belirteç–mesafeler yöntemi'tekniklerinin klinik ve radyolojik olarakkarşılaştırılması
  1. Tez No: 522063
  2. Yazar: MUSTAFA ÇINAR AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Protezi, Revizyon, Eklem Çizgisi, Addüktör Tüberkül, Femoral Genişlik, Oran, Tibial Tüberkül, Medial Epikondil, Lateral Epikondil, Transepikondiler Aks, Total Knee Arhtroplasty, Revision, Joint Line, Adductor Tubercle, Femoral Width, Ratio, Tibial Tubercle, Medial Epicodyle, Lateral Epicodyle, Transepicondylar axis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Başarılı bir rTDP uygulamasında eklem çizgisinin (EÇ) yeniden oluşturulması gereklidir. Çalışmamızda, EÇ'nin oluşturulmasında 'Addüktör Tüberkül (AT)-Oranlar Yöntemi' ile geleneksel 'Anatomik Belirteç-Mesafeler Yöntemi' karşılaştırıldı ve EÇ'nin yeniden oluşturulmasının klinik ve fonksiyonel sonuçlara etkisi değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2015-2018 yılları arasında aynı cerrah tarafından 'AT-Oranlar yöntemi' kullanılarak yapılan 16 ve kliniğimizin diğer cerrahları tarafından 'Anatomik Belirteç-Mesafeler Yöntemi' kullanılarak yapılan 16 rTDP olmak üzere toplam 31 hastanın 32 dizinin prospektif olarak toplanan verileri retrospektif olarak incelendi. Son kontrollerde fizik muayene ile birlikte KSS diz ve fonksiyon puanları ve WOMAC puanı hesaplandı. Ön arka ve yan diz radyografileri ile EÇ değerlendirildi. EÇ ile klinik ve fonksiyonel sonuçların ilişkisi araştırıldı. Bulgular: 'AT-Oranlar yöntemi' kullanılan grupta EÇ'nin daha başarılı şekilde oluşturulduğu hem femoral hem de tibial tarafan yapılan ölçümler ile gösterildi. Ameliyat sonrası (AS) Grup 1'de fleksiyon arkı daha genişti (p=0,046). KSS diz ve fonksiyon puanları Grup 1'de daha yüksekti (sırasıyla p=0.031, p=0.036). EÇ, AT-EÇ ve tüberositas tibia-EÇ oranlarına göre Grup 1'de göre başarılı bir şekilde oluşturuldu (p4 mm olan 7 hastanın (Grup 2) AS son kontrolde fleksiyon arkları, EHA, KSS Diz ve Fonksiyon puanları ve AS-AÖ ort. KSS Diz ve Fonksiyon farkları, EÇ yükselmesi ≤4 mm olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p=0,010 p=0,014 p=0,004, p=0,003, p=0,002 p=0,013). AS, EÇ >4 mm olan dizlerde ort. WOMAC viii puanı, ≤4 mm olanlara göre yüksek ve EÇ'de 4 mm olan hastaların 'fiziksel fonksiyon' ve 'sosyal fonksiyon' ≤4 mm olan dizlerden daha kötü idi (p=0,008 p=0,023). EÇ'de >4 mm yükselme olan dizlerde AS dönemde 'Fiziksel Fonksiyon' ve 'Sosyal Fonksiyon'da iyileşme ile 'Ağrı'larında azalma daha az idi (p=0,022, p=0,032, p=0,049). Sonuç: Bu çalışmada, EÇ'nin yeniden oluşturulmasında 'AT-Oranlar yöntemi'nin geleneksel mesafeler yöntemine göre daha üstün olduğu gösterildi. Radyolojik ve klinik fonksiyonel değerlendirmelerle EÇ iyi ayarlandığında fonksiyonel sonuçların ve hasta memnuniyetinin o denli iyi olacağı görüldü. Ayrıca yine 'Oranlar Yöntemi' ile belirlenen ve 'posterior kondiler ofset' olarak da bilinen PEÇ'nin oluşturulmasının fleksiyon arkı üzerinde pozitif etkisi olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Introduction: In a successful rTKA, reestablishement of Joint Line (JL) is required. In our study, 'Adductor Tubercle (AT)-Ratios Method' and traditional 'Anatomical Landmark-Distances Method' in the formation of JL was compared, and the effects of reestablishement of JL on clinical and functional outcomes were evaluated. Materials and Methods: In our clinic between 2015 and 2018, the prospectively collected data of 16 rTKA performed by the same surgeon using 'AT- Ratios Method', and 16 rTKA performed by other surgeons in our clinic using 'Anatomical Landmark-Distances Method', a total of 32 knees of 31 patients were analysed retrospectively. In the final follow-up examinations, KSS knee and function and WOMAC scores were calculated together with physical examination. JL was evaluated with anterior-posterior and lateral knee radiographies. The relationship between JL with clinical and functional results was examined. Results: In the group using“AT- Ratios Method”, it was shown by both femoral and tibial measurements that JL was established more successfuly. Postoperative flexion arc was higher in Group 1 (p=0.046). KSS knee and function scores were higher in Group 1 (p=0.031, p=0.019, respectively). JL was reestablished successfuly in Group 1 according to AT-JL and tuberculosis tibia-JL ratios (p4 mm (Group 2) had a statistically lower flexion arcs, ROM, KSS knee and function scores, and less improvement in KSS knee and function x points postoperatively compared to the patients with an elevation of JL ≤4 mm (p=0.010, p=0.014, p=0.004, p=0.003, p=0.002, p=0.013). Postoperative average WOMAC score of knees with an elevation of JL >4 mm was increased compared to the patients with an elevation of JL ≤4 mm, and the postoperative Womac score of the patients with JL elevation 4 mm was worse than the patients with JL ≤4 mm (p=0.008, p=0.023). The improvement of 'physical function' and 'social function', and the decrease in 'pain' in the knees with an elevation of JL >4 mm were lower (p=0.022, p=0.032, p=0.049). Conclusion: In this study, 'AT-Ratios Method' was shown to be superior in terms of JL reestablishement compared to the traditional distances method. It was seen that fuctional results and patient satisfaction increased when JL was established better by radiological and clinical functional evaluations. Additionally, it was also shown that the formation PJL also known as 'posterior condylar offset' with the 'Ratios Methos' has a positive effect on flexion arc.