Çok seviyeli eviriciler ve kesintisiz güç kaynakları
Multilevel inverters and uninterruptible power supply
- Tez No: 522082
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ABUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Seviyeli Evirici Tasarımı, Çok Seviyeli Eviriciler, Güç Elektroniği, H Köprüsü, Multi Level Inverter Design, Multi-level Inverter, Power Electronics, H Bridge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son zamanlarda, güç elektroniği alanında ekipman geliştirmeye yönelik çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Evirici tasarımı, güç elektroniği alanındaki en önemli konulardan biridir. Bu çalışmalardan en önemlilerinden biri çok seviyeli evirici tasarımı olmuştur. Alternatif enerji kaynaklarında yüksek güç ve yüksek verimde çalışma kabiliyetleri nedeniyle çok seviyeli eviriciler oldukça sık bir şekilde tercih edilir. Çok seviyeli eviriciler, çıkış voltajı, düşük anahtarlama frekansı ve normal evirici tasarımlarına göre daha yüksek verimde daha düşük harmonik avantajlarına sahiptir. Bu çalışmada 7 ve 11 seviyeli evirici tasarımı yapılmıştır. Evirici yapısını oluşturan parçalar, anahtarlama metodu ve çalışma prensibi açıklanmıştır. Anahtarlama açısını ve elde edilen formülleri hesaplamak için kullanılan yöntem sunulmuştur. Deneysel çalışma olarak, çok seviyeli evirici tasarımı Matlab 2017b simülasyonunda gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan evirici, düşük harmonik çıkış voltajı üretir ve anahtarlama elemanlarındaki dv / dt stres stresini azaltır. Elde edilen sonuçlar gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Recently, works on the development of equipment in the field of power electronics has been increasing day by day. Inverter design is one of the outstanding issues in the field of power electronics. One of the most important of these studies has been the multi-level inverter topology. Because of their working ability in high power and high efficiency in alternative energy sources, multi-level inverters are preferred. Multilevel inverters have the advantages of lower harmonic on output voltage, lower switching frequency and higher efficiency than conventional inverter designs. In this study, 7 and 11 level inverter design is given. The parts forming the inverter structure, the switching method and working principle are explained. The method used to calculate the switching angle and the resulting formulas are presented. Experimental studies were carried out in the Matlab 2017b simulation of multilevel inverter. The designed inverter produces low harmonic output voltage and reduces the dv / dt stress stress on the switching elements. The obtained results can be used in real time applications.