İnflamatuar bağırsak hastalıklarında hemşire desteğinin ilaç uyumuna etkisi
The effect of nurse support on drug compliance ininflammatory bowel diseases
  1. Tez No: 522109
  2. Yazar: DUYGU AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÜNSAL AVDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar bağırsak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı hemşireliği, hemşire desteği, ilaç uyumu, Inflammatory bowel disease, IBD nursing, nurse support, drug compliance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş: İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) bağırsak mikroflorasına karşı düzensiz bağışıklık cevabının neden olduğu idiyopatik bir hastalıktır. Inflamatuar bağırsak hastalığının iki ana türü; kolondan sınırlı ülseratif kolit ve gastrointestinal kanalın ağzından anüse kadar herhangi bir bölümünü etkileyebilen crohn hastalığıdır. İnflamatuar bağırsak hastalığının tedavisinin temel amacı, hastalığın tam ve kalıcı remisyonunu sağlamaktır. Remisyon süresini uzun dönemli kılmak ve ilaç yan etkilerinin hastada oluşturacağı rahatsızlığı en aza indirmek için multidisipliner bir ekip anlayışı gerekmektedir. Yapılan literatür araştırmasında dünyada İBH alanında uzmanlaşmış hemşireler hastanın bakım ve tedavisini planlarken, sürekli hastaları tarama, takip, eğitim ve her türlü gereksinimleri için hastalara destek olma işlevlerini yerine getirme becerilerine sahiptirler. Ülkemizde ise İBH hemşireliği yeni uzmanlaşmaya başlamış olmakla birlikte bu hastaların ilaç yönetimlerinin takibi konusunda yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle araştırmamızın, ülkemizdeki İBH hastaları için iyi düzenlenmiş bir hemşirelik danışmanlığı sağlamakla birlikte, ilaç yönetimleri konusunda da hastalara destek olacağı düşünülmektedir. Amaç: Araştırmanın amacı; inflamatuar bağırsak hastalığı olan bireylerde hemşire desteğinin ilaç uyumuna etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya Ocak 2018'den itibaren İBH polikliniğine başvurup ve Gastaroentereoloji servisimizde yatmakta olan en az 6 aydır tanı almış olan inflamatuar bağırsak hastalığı olan bireyler alınmıştır. Çalışma grubundaki bireylere pre-test olarak( 0. Ay)“Hasta Bilgi Formu”,“İlaç Uyum Bilgi Değerlendirme Formu”ve hastalara uygun olan günlerde araştırmacı tarafından hazırlanan“İBH Tıbbi Eğitim Kitapçığı”nda yer alan bilgiler düzenli aralıklarla, post test olarak(3.ay) hasta ilaç uyum değerlendirme formu tekrar uygulanmış ve grubun aldığı puanlar analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya n:30 (%46.67 si kadın,%53.33'ü erkek) hasta katılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda araştırmaya katılan İBH'li bireylerin pre-testte alınan puanların ortalaması 49.67 olmasına rağmen son anketten alınan puanların ortalaması 72.67 elde edilmiştir. Hastalık süresi en fazla 2 yıl olan hastalar hariç diğer tüm demografik özellikler için hemşire desteği alan İBH hastalarının ilaç uyumuna etkisi yüksek olduğu gözlemlenmiştir (p = 0.223 > 0.05) Sonuç: Çalışmamızda İBH'li bireylerin aldıkları planlı eğitimle ilaç uyum davranışında ciddi iyileşme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Inflammatory bowel disease (IBD) is an idiopathic disease caused by an irregular immune response to intestinal microflora. Two main types of IBD; Colon disease is limited to colonic ulcerative colitis and can affect any part of the gastrointestinal tract from the mouth to the anus. The main purpose of the treatment of IBD is to provide a permanent remission of the disease. A multidisciplinary team approach is needed to make the remission period long-term and to minimize the discomfort associated with the drug side effects. In the literature research, nurses who are specialized in the field of IBD in the world have the ability to perform the functions of supporting patients for screening, follow-up, education and all kinds of needs of the patients while planning the care and treatment of the patient. In our country, although IBD nursing has recently started to specialize, there has been no study on the follow-up of drug management of these patients. For this reason, our study will provide a well-arranged nursing consultancy for patients with IBD in our country, but it will also be supportive for patients in drug management. Aim: To examine the effects of nurse support on drug compliance in individuals with inflammatory bowel disease Method: The aim of this study was to evaluate the prevalence of inflammatory bowel disease(IBD) in patients with Crohn's disease. As a pre-test to individuals with IBD ( 0.month) The information contained in the IBH medical training booklet prepared by the researcher is applied on a regular basis as post test (3.months) the drug compliance assessment form has been applied again and the results have been examined. Results :n:30 (46.67% female, 53.33% male) patients were included in the study. IBD patients who received nurse support for other demographic characteristics except for patients with a maximum duration of 2 years (p = 0.223> 0.05).Conclusion: With the planned training of IBD individuals, there has been a significant improvement in drug compliance behavior.