Multiple myelom hastalarında nötrofil ve trombosit değerlerinin lenfosit değeriyle oranlanmasının prognostik önemi
Prognostic importance of neutrophil lymphocyte rate and thrombocyte lymphocyte rate in multiple myeloma patients
  1. Tez No: 522129
  2. Yazar: ALPEREN KIZIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP OKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Myelom, Nötrofil Lenfosit Oranı, Trombosit Lenfosit Oranı, Prognoz, Multiple Myeloma, Neutrophil Lymphocyte Ratio, Platelet Lymphocyte Ratio, Prognosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve amaç: Multipl myelom (MM), non hodgkin lenfoma grubundan sonra görülen ikinci en sık hematolojik malignitedir. Tüm hematolojik malignitelerin %10-15'ini oluşturmasıyla öne çıkar. MM'li hastalarda tanı anındaki nötrofil ile lenfosit sayısının; trombosit ile lenfosit sayılarının oranlanması sonucu elde edilecek kesim noktalarının bir belirteç olarak tanımlanması halinde sağ kalıma yönelik öngürü yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Ocak 2012 ve Eylül 2018 tarihleri arasında Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde International Myeloma Working Grup (IMWG) kriterlerine göre Multiple Myelom tanısı konulmuş, tedavisi ve takibi bu merkezde yapılmış, dahil edilme kriterlerini taşıyan 327 hasta retrospektif değerlendirme ile alınmıştır. Sayısal değişkenler arasındaki ilişkilerin test edilmesinde Spearman rank korelasyon analizi ve kesim noktası belirlenmesi için ROC analizi uygulanılmıştır. Bulgular: Nötrofil / Lenfosit oranı, kreatinin değeriyle (p: 0,010), tanı yaşıyla (p:0.011), ECOG 2-4 grubunda olmakla (p:0,044), kadın cinsiyetinde (p:0,002), ISS evre 2 grubunda olmakla (p:0,002), immünmodülatuar ve proteozom inhibitörü alan hastalarda sağ kalımla ilişkili (p:0,040) korelasyon göstermektedir. Nötrofil / Lenfosit oranındaki her bir birimlik artış ölüm riskini 1,093 kat arttırmaktadır (HR:1,093 %95 GA:1,018-1,173, P:0,015). Nötrofil / Lenfosit oranında prognoz belirlenmesi için kesim değeri olarak bizim çalışmamızda 1,7 değeri öngörüldü fakat bu değerin klinik olarak zayıf bir önemi olduğunu, Trombosit / Lenfosit oranının ise prognoz açısından önemli olmadığını saptadık. Sonuç: Multiple Myelom'da prognozu değerlendirmek için ISS ve R-ISS gibi sistemlere ek olarak Nötrofil / Lenfosit oranının bir öngörü sağlamadığını tespit ettik. MM'de risk faktörleri içerisinde yer alan biyokimyasal ve hematolojik laboratuar değerlerinin oranlanmasıyla elde edilecek yeni kesim noktalarının prognoz açısından önemi olup olmadığının başka çalışmalarla ele alınmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Multiple myeloma (MM) is the second most common hematological malignancy seen after nonhodgkin lymphoma. It is characterized by 10-15% of all hematological malignancies. The aim of this study was to evaluate whether the neutrophil and lymphocyte counts at the time of diagnosis can be used as a predictor for the survival of the lymphocyte counts. Materials and Methods: The study was conducted between January 2012 and September 2018 in Şahinbey Research and Application Hospital. Multiple Myeloma diagnosis was made according to International Myeloma Working Group (IMWG) criteria. Spearman rank correlation analysis and ROC analysis were used to test the relationship between numerical variables. Findings: Neutrophil / lymphocyte ratio was found to be with creatinine (p: 0,010), age of diagnosis (p: 0.011), ECOG of 2-4 (p: 0,044), female gender (p: 0,002), ISS stage 2 (p: 0,002). showed correlations with survival (p: 0,040) in patients receiving immunomodulatory and proteosome inhibitors. Each unit increase in the neutrophil / lymphocyte ratio increases the risk of death by 1,093 fold (HR: 1,093% 95 CI: 1,018-1,173, P: 0,015). In our study, a value of 1,7 was predicted as a cut-off value for the prognosis of neutrophil / lymphocyte ratio, but we found that this value was clinically weak, whereas the platelet / lymphocyte ratio was not significant for prognosis. Results: In order to evaluate the prognosis of multiple myeloma, we found that Neutrophil / Lymphocyte ratio did not provide a prediction in addition to systems such as ISS and R-ISS. We suggest that new data should be used to determine whether the cut-off points obtained by the proportion of biochemical and hematological laboratory values within the risk factors in MM are important for prognosis.