Bergama ve kınık arasının jeolojisi, kinematiği ve sismotektoniği
Geology, kinematics and sismotectonics between Bergama and Kınık
- Tez No: 522196
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Fay, Kinematik Analiz, Ters Çözüm, Batı Anadolu, Genişleme Rejimi, Earthquake, Fault, Kinematic Analysis, Inversion, Western Anatolia, Expansion Regime
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Batı Anadolu'nun orta-batı kesiminde yer alan ve bölgenin ana tektonik yapıları olan Zeytindağ, Bergama ve Kınık Faylarının bulunduğu çalışma alanı, ülkemizin en aktif tektonik alanlarından biridir. Bölgede yaklaşık 25 ila 35 km uzunlukta izlenen faylar, Bakırçay Ovasını güneyden sınırlamakla beraber, Zeytindağ ilçesinin KKD'sundan Bergama ilçesinin GGB'sına, buradan Kınık ilçesinin güneyine doğru uzanır. Bölgenin kinematik analizi için söz edilen faylar üzerinde ve yakın çevresindeki 21 istasyondan 198 adet fay düzleminden kinematik veriler ölçülmüştür. Yapılan Kinematik analizler sonucu Zeytindağ, Bergama ve Kınık faylarının, günümüzde KD-GB yönlü bir genişleme rejimi tarafından denetlendiği ortaya konmuştur. Çalışma bölgesinde son yüzyıl içerisinde küçük ve orta büyüklükte 200'den fazla deprem oluşmuştur. 1919 ve 1942 yıllarında meydana gelen iki büyük deprem ise bölgede hasara ve can kaybına yol açtığı bilinmektedir. 2002 yılından günümüze, çalışma alanını kapsayan bölgede meydana gelen ve büyüklüğü 3.5(Mw)'tan büyük olan bazı depremlerin odak mekanizması ters çözümleri yapılmıştır. Deprem odak mekanizması çözümlemelerinden edinilen sonuçlardan çalışma sahasında KD-GB doğrultulu bir genişleme rejimi bulunmuş olup sonuçların sahadan elde edilen kinematik analiz sonuçları ile uyuştuğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area of Zeytindağ, Bergama and Kınık faults located in the mid-west area of the western Anatolia, is one of the most active tectonic areas of our country. The faults which are observed in the region about 25 or 35 km long, extend from the southern border of the Bakırçay Plain to the NNW of the Zeytindağ district, and to the SSW in the Bergama district, from here to the south of the Kınık district. For the kinematic analysis of the zone, the measurements have been performed based on the kinematic data collected from 21 stations, and 198 fault planes which are located on the aforementioned faults, and in the vicinity. As a result of these kinematic analyses, it is revealed that the Zeytindağ, Bergama and Kınık faults are controlled by a NE-SW extension regime. More than 200 earthquakes, which are small and medium sized, have occurred in the study area over the last century. The two major earthquakes which occurred in 1919 and 1942 are known to cause loss of life and property. From 2002 to now, inversion analysis of the focus mechanics of some earthquakes which are larger than 3.5 Mw, and had occurred in this study area have been carried out. The results obtained from the seismic focal mechanism analyses revealed that a NE-SW directional expansion regime was observed in the region, also the results were consistent with the kinematic analysis results obtained from the area.