Davranışsal finans açısından bireysel emeklilik sistemine yönelik tutum ve davranışlar: Eskişehir ili Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenler üzerine bir inceleme
Attitudes and behaviors for individual pension systems in terms of behavioral finance: An examination on teachers from Eskişehir Institute of Ministry of Education
  1. Tez No: 522217
  2. Yazar: ÇAĞRI ERDEMCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik Sistemi, Davranışsal Finans, Tasarruf Sahipleri, Öğretmenler, Individual Pension System, Behavioral Finance, Saving Owners, Teachers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bireyler çalıştıkları ve kazanç sağladıkları zaman zarfındaki mevcut refah düzeyini, gelecekte paraya daha çok ihtiyaç duyabilecekleri dönemlerde de devam ettirmek isterler. Buna bağlı olarak aktif olarak çalıştıkları dönemde elde ettikleri kazançları doğrultusunda kendi istekleriyle düzenli tasarruf yapmaya yönelirler. Bu şekilde herhangi bir zorlama olmadan, gönüllülük esasına dayanan bireylere kazançları doğrultusunda geleceklerini garanti altına alma fırsatı veren bir çeşit tasarruf veya fonlama metoduna bireysel emeklilik adı verilmektedir. Ancak bireyler, bireysel emekliliğe yönelik olarak bu kapsamda tasarruflarını yatırıma dönüştürürken birçok faktörden etkilenmekte ve rasyonel karar almaları çoğu zaman mümkün ol(a)mamaktadır. Bu noktada, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'in, davranışsal finansla olan ilişkisi, tasarruf sahiplerinin kararlarında zihinsel ve mantıksal ne tür hatalara düştüklerinin araştırılması bağlamında önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, Eskişehir ili Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan öğretmenlerin birikim yapma amaçları, BES temel bilgi düzeyleri ve BES'e olan yaklaşımları ile bireysel emekliliğe yönelik göstermiş oldukları davranışsal finans eğilimleri arasındaki ilişki istatistiksel analizler (frekans analizi, yüzde analizi, faktör analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi) aracılığıyla incelenmiştir. Bu analizler sonucunda öğretmenlerin birikim yapma amaçlarının, BES temel bilgi düzeylerinin ve BES'e olan yaklaşımlarının bireysel emekliliğe yönelik göstermiş oldukları davranışsal finans eğilimleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals want to maintain their current level of prosperity when they are working and earning, even during periods when they may need more money in the future. Accordingly, they are willing to make regular savings on their own behalf in line with the gains they have earned in the period they are actively engaged. In this way, without any constraints, a form of saving or funding that gives the volunteer-based individuals the opportunity to guarantee their income will be called individual pension. However, individuals are influenced by many factors in investing their savings in this context towards individual retirement and it is often not possible to make rational decisions. At this point, the relationship between the Individual Pension System (IPS) and behavioral finance is gaining importance in the context of investigating the mental and logical errors in the decisions of the depositors. In this study, the relationship between the attitudes of the teachers who are working in the Ministry of Education of Eskişehir, their purpose of accumulating, their IPS basic knowledge levels and their approaches to the IPS and their behavioral finance tendencies they showed for individual retirement were examined through statistical analyzes (frequency analysis, percentage analysis, factor analysis, correlation analysis and multiple regression analysis). As a result of these analyzes, it was determined that teachers' purpose of accumulating, their IPS basic knowledge levels and their approach to the IPS have an impact on their behavioral finance tendencies they showed for individual retirement.