Tahvil verimini etkileyen faktörler: Kırılgan beşli ülkeleri üzerine ampirik bir uygulama
Factors affecting bond yields: An empirical application on fragile five countries
- Tez No: 522221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN DENİZ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tahvil Verimi, Kırılgan Beşli Ülkeleri, Bond Yield, Fragile Five Countries
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tahvilin verimi tahvilin vade sonundaki kazancını ifade eder ve iki tür verimi vardır. Birinci tür verim bir dönemlik verim adını alır ve tahvilin o dönemdeki alış fiyatıyla satış fiyatı arasındaki kar ya da zarar ile yine o dönemdeki faiz gelirinin toplamı, tahvilin alış fiyatına bölünürse bir dönemlik verim hesaplanmış olur. Bir dönemlik verim yatırımcı için elindeki tahvili portföyünde tutup tutmama kararı aldırır fakat bu kararı alırken başka etkenleri de düşünmek gerekir. Bunlar; piyasa faiz oranlarının gelecekte alacağı değerler, tahvilin riski gibi etkenlerdir. İkinci tür verime vadeye kadar verim denir ve gerçek verim, net verim veya etkin verim de denilebilir. Vadeye kadar verim ise yapılan yatırımın, tahvilin vadesine kadar elde edilen gelirler ve varsa sermaye kar veya zararlarına bakılarak hesaplanır. Araştırmanın temel amacı; kırılgan beşli ülkelerinde tahvil verimini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Bu amaçla kırılgan beşli ülkelerinden Türkiye, Brezilya, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika'nın, CDS GDP, VIX, tahvil verimi ve tüketici güven endeksi verileri alınarak 2007-2016 yılları arasında yıllık verileri kullanarak panel veri regresyon modeli ile analiz yapılmıştır. Analizde tahvil verimi bağımlı değişken, CDS, GDP, VIX ve tüketici güven endeksi bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Analiz sonucunda CDS, GDP ve VIX değerleri ile tahvil verimi arasında anlamlı ilişki bulunurken, tüketici güven endeksi ile tahvil verimi arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The yield of the bonds expresses its earnings at the end of the maturity and it has two types of yield. The first type of yield can be called a one-time yield, the profit or loss between the purchase price and the sales price is calculated by dividing the total interest income for that period with the purchase price. This yield may help the investor to take decide whether hold the bonds in portfolio, but factors such as the future of the bonds in the portfolio, future values of market interest rates, positive or negative changes that may occur at the risk of the bonds should be considered when deciding to build a portfolio. The second type of yield is as efficiency as maturity which is called net yield, real yield or active yield. It is the calculated yield of the investment made by the bonds, the periodic revenues to be obtained from the bond term, and the capital gains or losses, if any. The main purpose of research; To investigate the factors affecting bond efficiency in fragile five countries. For this purpose, The analysis has made with the data regression model by taking of Turkey, Brazil, Indonesia, India and South Africa, CDS, GDP, VIX, bonds yield and consumer confidence index data and using annual data between 2007-2016 years. In analysis while bond yield were used as dependent variable, CDS, GDP, VIX and consumer confidence index were used as independent variables. As a result of analysis while there was a meaningful correlation between the CDS, GDP and VIX values and bond yield, the relationship between the consumer confidence index and bond yield was not found.