Yerel yönetim birliklerinin belediyelerin kardeş şehir ilişkilerine katkıları: Türk Dünyası Belediyeler Birliği örneği
The contribition of local government associations to sister city relations: Sample of Union of Turkish World Municipalities
- Tez No: 522229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Kardeş Şehir, TDBB, Yerel Yönetim Birlikleri, Local Governments, Union of Local Governments, Sister City, Twin City, Cooperation, TDBB
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Küreselleşme ile birlikte tüm dünyada artan etkileşim her alanda olduğu gibi yerel yönetimler alanında da değişime ve dönüşüme yol açmıştır. Yerel sorunların sınır ötesi boyutları ve etkin hizmet üretme çabası yerel yönetimleri özellikle de belediyeleri gerek kendi çabaları gerekse de yerel yönetim birlikleri aracılığı ile işbirliği yapmaya yöneltmiştir. Bu işbirliği çeşitlerinden bir tanesi de kardeş şehir ilişkileridir. Sürdürülebilir ve verimli kardeş şehir partneri bulmak ise salt belediyelerin başarabileceği bir şey değildir. Dolayısı ile yerel idareler arasında kurulmuş en kapsamlı işbirliği biçimi olan yerel yönetim birlikleri kardeş şehir alanında üyelerine rehberlik ederek doğru kardeş şehrini bulmaya aracılık etmektedir. Bu tezde de konu ile ilgili temel bilgiler açıklanacak ve kardeş şehir ilişkileri detaylı bir şekilde incelenerek yerel yönetim birliklerinin bu alanda ne gibi katkılar sunduğu Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) örneği ile ortaya koyulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
With the globalization, the increasing interaction around the world has caused change and transformation in every platform, like in local governments. Local problems' international effects and effective service providing efforts led local governments specifically municipalities to cooperate by their own efforts or via unions of local governments. Sister city relation is one of the ways of this cooperation. However, for a municipality, to find a sustainable and effective sister city is not always possible with only their efforts. Therefore, local communities associations, which are the most comprehensive form of cooperation established between local authorities, mediate to find the right sister city by guiding their members in the area of sister cities. In this thesis, basic principles about the subject will be explained and the sister city relations will be examined in detail and the contribution of the local government associations to this field will be examined by using the example of the Union of Turkish World Municipalities (TDBB).