Nüfus ve Temettüat defterlerine göre Beşkonak nahiyesi ve Işıklar karyesinin sosyo-ekonomik durumu (1844-1845)
Socio-economic status of that winds Beşkonak and Işıklar Karyn according to populatıon and Temettuat Registry
- Tez No: 522230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Tanzimat, Temettüat, Vergi, Ottoman State, Tanzimat, Temettüat, Tax
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan yıkılışına kadar en önemli gelir kaynağını vergiler oluşturmaktaydı. Daha önce tür ve miktar bakımından çeşitlilik gösteren vergiler 1839 Tanzimat'ın ilanından sonra birçok alanda(ekonomik, sosyal, tarımsal) olduğu gibi vergi alanında da yeni düzenleme yapılmış, vergi sistemindeki eski karışıklık giderilmiş ve daha sade bir hal almıştır. Vergi miktarı ve türünü belirlemek amaçlı temettü sayımları yapılmıştır. Vergiler kişinin yıllık kazancına göre hesaplanıp kayıt altına alınmıştır. Kayıtların tutulduğu defterlere de Temettüat Defterleri denilmiştir. Yüksek lisans tezi olarak yaptığım bu çalışma Teke Sancağının Serik kazasına bağlı Beşkonak Nahiyesi ve Işıklar karyesi Temettüat Defterleri transkribe edilerek temel kaynak olarak kullanılmıştır. Defterlerden elde edilen bilgi ve bulgulardan yola çıkarak bölgenin ve dönemin demografik, sosyal, ekonomik hayatı üzerine bir nebze de olsa ışık tutmaya çalışılmıştır. Beşkonak Nahiyesine ait defter ML.VRD.TMT.d koduyla 10537 numaralı defterdir. Bu defterin ebadı 18,7x88'dir. Defterin kaydedildiği tarih H.1260-1261/M.1844-1845'tir. Yazılı sayfa adedi 79, boş sayfa adedi 13 olup toplam 92 sayfadan müteşekkildir. Beşkonak nahiyesi karyeleri Karye-i Nefs-i Bucak, Karye-i Karadut, Karye-i Karabük, Karye-i Serik Der Karabük, Karye-i Tazı, Karye-i Bozyaka, Karye-i Bolasan, Karye-i Karataş olup toplamda 8 karyeden oluşmuştur. Işıklar karyesine ait defter ise ML.VRD.TMT.d kodlu 10538 numaralı defterdir. Ebadı 18x51 olup, toplam numaralı sayfa adedi 60'tır. Bu defter de H.1260-1261/M.1844-1845 yılları arasında tutulmuş resmi kayıtlardır.
Özet (Çeviri)
From the foundation of the Ottoman Empire to its collapse, the most important source of income was taxation. Previously, while taxes varied in type and quantity, new regulations were made in the field of taxation as in the case of many areas (such as economic, social and agricultural) after the announcement of the Tanzimat in 1839, and the old confusion in the tax system was removed and simplified. Dividends were calculated to determine the amount of and the type of taxes. Taxes are calculated and recorded according to the annual income of the person. The books on which the records are kept are also called Temetuat Note Books (“Temettüat Defterleri”). In this work, which I have done as a graduate thesis, the Temetuat Note Books' of Beşkonak Nahiye and Işıklar Karye under Serik Township of Teke Sancağı Serik were transcribed and used as the basic source. From the information and findings obtained from the notebooks, it tried to shed some light on the demographic, social and economic life of the region and the period. Book of Beskonak Nahiye is the book coded as ML.VRD.TMT.d and numbered as 10537. The size of this notebook is 18.7x88. The date on which the book was saved is H.1260-1261 / A.D.1844-1845. The written page is 79 pages, the blank page is 13 pages, and 92 pages in total. There are 8 Karyes of The Beskonak Nahiye which are Karye-i Nefs-i Bucak, Karye-i Karadut, Karye-i Karabük, Karye-i Serik Der Karabük, Karye-i Tazı, Karye-i Bozyaka, Karye-i Bolasan and Karye-i Karataş. The notebook for the Işıklar Karyesi is the book coded as ML.VRD.TMT.d and numbered as 10538. The size is 18x51, and the total numbered pages are 60. This notebook is also official records held between H.1260-1261 / A.D.1844-1845.