Seçilen bir Epicoccum nigrum izolatına ait kültür sıvısının antioksidan özelliğinin farklı yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of antioxidant properties of a selected Epicoccum nigrum isolate culture liquid by different methods
- Tez No: 522299
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Makrofungus, antioksidan aktivite, Epicocum nigrum, Macrofungus, antioxidant activity, Epicocum nigrum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Mantarların güçlü antioksidan aktiviteye sahip biyoaktif bileşenlere sahip oldukları bilinmektedir. Bu çalışmanın ilk aşamasında 132 fungal izolatın kültür sıvıları ve hücre kitlelerinin DPPH radikal süpürücü antioksidan aktivite yöntemi ile antioksidan aktiviteleri ve toplam fenolik madde içerikleri değerlendirilmiştir. Yapılan tarama çalışması sonucunda kültür sıvılarının antioksidan aktivite değerlerinin hücre kitlelerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşaması için OBCC 1047 kodlu izolatın antioksidan aktivitesi β- Karoten- Linoleik Asit Yöntemi, ABTS Radikal Katyon Giderici Aktivite, Redükleyici Güç, Metal Şelatlayıcı Aktivite, Ferrik Tiosiyanat Yöntemi, Tiyobarbiturik Asit Yöntemi gibi diğer antioksidan aktivite yöntemleri ile araştırılmıştır. Bu yöntemlerin sonuçları sırası ile % 83,37, % 98,44, 1,34 mg/ml EC50 değeri, % 83,5, % 90,78 ve % 60,41 olarak belirlenmiştir. Ayrıca antioksidan aktiviteye neden olan total fenolik madde ve total flavonoid bileşenlerin miktarları sırası ile 1,97 mg GAE/g ekstrakt ve 0,97 mg RE/g ekstrakt olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that fungi have successful bioactive components in terms of antioxidant activity. Antioxidant activities and total phenolic content of 132 fungal isolates and cell masses were evaluated by DPPH radical scavenging antioxidant activity method at the initial stage of this study. As a result of the screening, it was determined that the antioxidant activity values of culture fluids were higher than those of cell mass. In the second step of the study,other antioxidant activity methods such as β-Carotene-Linoleic Acid method, ABTS radical cation reducing activity, reducing power, metal chelating activity ferric thiocyanate method, thiobarbutiric acid method were investigated for a selected fungus isolate1047. The results of these methods were 83.37%, 98.44%, 1.34 mg / ml EC50 value, 83.5%, 90.78% and 60.41%, respectively. The amounth of total phenolic compounds and total flavonoids were determined as 1.97 mg GAE / g extract and 0.97 mg RE / g extract, respectively.