Üriner inkontinansı olan ve olmayan diyabetli kadınlarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life in diabetic women with and without urinary incontinence
  1. Tez No: 522345
  2. Yazar: EMRE ERKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİ ÇINAR PAKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Hemşirelik, Endocrinology and Metabolic Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetli kadın, inkontinans, yaşam kalitesi, Diabetes women, incontinence, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; üriner inkontinansı olan ve olmayan diyabetli kadınların yaşam kalitelerini değerlendirmek ve üriner inkontinansa neden olan faktörleri tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Analitik, kesitsel olarak tasarlanan çalışmanın örneklemini bir kamu hastanesinin dahiliye ve endokrin polikliniklerine başvuran Tip I ve Tip II diyabetli 512 kadın oluşturdu. Veriler, hasta tanılama formu, İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Uluslararası İnkontinans Sorgulama Formu-Short Form ile toplandı. Elde edilen veriler yüzdelik ve ortalama ± standart sapma (SS) ile gösterildi ve analizinde One Way Anova, t testi, Kruskal Wallis varyans analizi, ki-kare, Pearson korelasyon, multiple regresyon ve lojistik regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmadaki 512 diyabetli kadının yaş ortalaması 53,34±11,19 yıl olup %64,3 (n=329)' ünde ürine inkontinans saptandı. Üriner inkontinansı olan kadınların İYKÖ puan ortalaması 59,5 ± 10,1 olup üriner inkontinansı olmayanlara göre yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu bulundu. Üriner inkotinansa neden olan faktörler; ileri yaş, hipertansiyon varlığı, normal doğum yapma, fazla doğum sayısı, geçirilmiş genitoüriner müdahe ve idrar yolu enfeksiyonu gibi faktörlerin yanı sıra yüksek LDL kolestrol, açlık kan glikozu ve trigliserid düzeyleri olarak belirlendi. Ayrıca, üriner inkontinansı olan diyabetli kadınlarda doğum sayısı, inkontinans süresi, menapoz süresi, diyabet süresi, açlık kan glikozu, LDL ve trigliserid düzeyleri arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı belirlendi. Sonuçlar: Üriner inkontinanslı diyabetli kadınların yaşam kalitesinin olmayanlara göre daha düşük olduğu belirlendi. İleri yaşta olan, normal ve fazla doğum yapan, hipertansiyonu, geçirilmiş ürinogenital operasyonu veya idrar yolu enfeksiyonu hikayesi bulunan diyabetli kadınların üriner inkontinans açısından değerlendirilmesi ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik eğitimlerin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is; to assess the quality of life of women with and without urinary incontinence and to identify factors that cause urinary incontinence Materials and Methods: The analytical cross-sectional study consisted of 512 women with Type I and Type II diabetes referred to internal and endocrine clinics of a public hospital. Data were collected with the patient's diagnosis form, the Incontinence Quality of Life Scale and the International Incontinence Questionnaire-Short Form. The obtained data were expressed as percentile and mean ± standard deviation (SS) and one way ANOVA, t test, Kruskal Wallis variance analysis, chi-square, Pearson correlation, multiple regression and logistic regression analyzes were used. Results: The mean age of the 512 diabetic women in the study was 53.34 ± 11.19 years and 64.3% (n = 329) had urinary incontinence. Women with urinary incontinence had an average UTI score of 59.5 ± 10.1, which was lower than those without urinary incontinence. Factors causing urinary incotence; high LDL cholesterol, fasting blood glucose and triglyceride levels, as well as factors such as age, advanced age, presence of hypertension, normal delivery, number of excess births, previous genitourinary intervention and urinary tract infection. In addition, the number of births, duration of incontinence, duration of menopause, duration of diabetes, fasting blood glucose, LDL and triglyceride levels were found to be decreased in diabetic women with urinary incontinence. Conclusions: Women with urinary incontinence were found to have lower quality of life than those without diabetes. It is suggested that diabetic women with advanced age, normal and overbirth, hypertension, history of previous urinaryogenital operation or urinary tract infections should be evaluated for urinary incontinence and education should be given to increase quality of life.