Kadın stres üriner inkontinansının belirlenmesi için oluşturulan risk tahmin modelinin prediktif gücünün değerlendirilmesi
Evaluation of the predictive power of a risk prediction model for identifying stress urinary incontinence in wome
  1. Tez No: 974842
  2. Yazar: MEHMET SERHAT ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres Üriner İnkontinans, Kadın, Risk Tahmini, Nomogram, Prediktif Model, Stress Urinary Incontinence, Women, Risk Prediction, Nomogram, Predictive Model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Üriner inkontinans, genellikle idrar kaçırma olarak tanımlansa da Uluslararası Kontinans Derneği'nin 2010 yılında yayınladığı rapora göre, bu terim bireyin kontrolü dışında gerçekleşen idrar kaçırma durumunu ifade etmektedir. Stres üriner inkontinans (SÜİ), kadınların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen, sosyal damgalanma düşüncesi ve tedavi seçeneklerine dair farkındalığın azlığı nedeniyle sıklıkla bildirilmeyen bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı, kadınlarda stres üriner inkontinans riskini belirlemeye yönelik nomogram tabanlı bir risk tahmin modeli geliştirmek ve bu modelin prediktif doğruluğunu klinik uygulamalara yönelik olarak değerlendirmektir. Bu araştırma, nomogram temelli bir risk tahmin modeli geliştirmeye yönelik olarak kesitsel prospektif tanımlayıcı bir tasarımla gerçekleştirilmiş olup, eğitim (n=122) ve validasyon (n=138) setlerinden oluşan iki bağımsız örneklem grubunu kullanılmıştır. Lojistik regresyon analizinde backward stepwise (Wald) yöntemi kullanılarak yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), eğitim düzeyi, parite, ilk gebelik yaşı, aile öyküsü, diyabet, gebelikte inkontinans öyküsü, astım/kronik öksürük ve çay/kahve tüketimi gibi değişkenler SÜİ için anlamlı prediktörler olarak saptanmıştır. SUİ tanısını etkileyen bağımsız değişkenler belirlenmiş; özellikle astım/kronik öksürük bulunması, vajinal doğum sayısının fazla olması, ilk gebelik yaşının erken olması gibi durumların SUİ tanısı alma olasılığını anlamlı düzeyde arttırdığı tespit edilmiştir. Modelin tanı koyma başarısı, yüksek doğru atama oranlarıyla desteklenmiş, özellikle SUİ tanısı olan ve olmayan bireylerin ayrımında etkili olduğu görülmüştür. ROC analizine göre model, güçlü bir prediktif performans sergilemiştir (AUC: eğitim seti için 0.841, validasyon seti için 0.842). ROC eğrisi değerlendirmelerinde modelin duyarlılık ve özgüllük değerlerinin hedefe hızla yaklaştığı, bunun da prediktif başarısını yansıttığı belirtilmiştir. Nomogram modelinde anlamlı bulunan değişkenler puanlanarak bir risk tahmin skoru oluşturulmuş ve bu skor, ROC analizine dayalı olarak belirlenen optimal cut-off değeri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu modelin, klinik uygulamalarda erken tanı ve müdahale süreçlerinde karar destek aracı olarak kullanılabilir nitelikte olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urinary incontinence is commonly described as involuntary urination; however, according to the 2010 report by the International Continence Society (ICS), it refers specifically to the involuntary loss of urine beyond the individual's control. Stress urinary incontinence (SUI) is a health condition that significantly impairs women's quality of life and is often underreported due to social stigma and lack of awareness about treatment options. This study aimed to develop a nomogram-based risk prediction model to identify the risk of stress urinary incontinence in women and to evaluate the predictive accuracy of the model for potential clinical use. This cross-sectional, prospective, and descriptive study was conducted using two independent sample groups: a training set (n=122) and a validation set (n=138). Logistic regression analysis with backward stepwise (Wald) method identified age, body mass index (BMI), education level, parity, maternal age at first pregnancy, family history, diabetes, history of incontinence during pregnancy, asthma/chronic cough, and tea/coffee consumption as significant predictors of SUI. Among these, the presence of asthma or chronic cough, higher number of vaginal births, and younger maternal age at first pregnancy were found to significantly increase the likelihood of SUI diagnosis. The model demonstrated high diagnostic performance, particularly in distinguishing individuals with and without SUI. According to ROC analysis, the model showed strong predictive power (AUC: 0.841 for the training set; 0.842 for the validation set). Sensitivity and specificity values approached ideal thresholds, reflecting the model's predictive strength. A risk score was created by assigning points to the significant variables identified in the nomogram, and this score was evaluated using the optimal cut-off value determined by ROC analysis. The model was found to be a clinically applicable decision-support tool for early diagnosis and intervention.