Hafiflik, ekonomiklik, ısı yalıtımı ve yeterli basınç dayanımı unsurları taşıyan kompozit malzeme üretimi
Production of composite material containing liquidity, economy, heat insulation and competitive pressure resistance
- Tez No: 522352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH TANER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bims, Isı Yalıtımı, Kompozit Malzeme, Perlit, Taban Külü, Pumice, Heat Insulation, Composite Material, Perlite, Bottom Ash
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hem mevcut doğal zenginliklerin kullanımı, hem de geri dönüştürülmüş malzemelerden faydalanılması sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Dünya'daki perlit ve bims agregası rezervinin büyük kısmına sahip ülkemizde bu malzemelerin kullanımının arttırılması gerekmektedir. Ayrıca çok sayıda termik santral atığı kullanılmayı beklemektedir. Uçucu kül çok kullanılmasına rağmen diğer santral atığı taban külü yeterince ilgi görmemektedir. Bu çalışmada; perlit, taban külü ve bims kullanılarak hem hafif hem ekonomik hem ısı yalıtımlı hem de yeterli basınç dayanımına sahip bir kompozit malzeme üretimi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2 farklı çimento dozunda 15'er farklı karışım dizaynı oluşturulmuştur. Bu karışımlar 1'er adet 50x300x300 mm boyutlarındaki kalıplara, 3'er adet 50x100x100 mm boyutlarındaki kalıplara ve 12'şer adet 50x50x50 mm boyutlarındaki kalıplara dökülmüş ve daha sonra 28 gün suda bekletilmiştir. Kürden alınan 50x300x300 mm boyutlarındaki numunelerin önce ısıl geçirgenlik katsayıları ve kuru birim ağırlıkları belirlenmiştir. 50x100x100 mm lik numuneler kılcal su emme, diğer numuneler ise sıcaklığa dayanıklılığını test etmek için kullanılmıştır. Yapılan testler sonucunda bütün numunelerin ısıl geçirgenlik katsayıları oldukça iyi çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Both the use of existing natural wealth and the utilization of recycled materials are important in terms of sustainability. We need to increase the use of these materials in our country, which has a large portion of world perlite and bims aggregate reserves. In addition, a large number of thermal power plants are waiting to be used. Despite the use of fly ash, the other central waste base is not attracted enough attention. In this study; It is intended to produce a composite material with light, economical, heat insulation and sufficient pressure resistance by using perlite, bottom ash and pumice. For this purpose, 15 different mixing designs were created in 2 different cement doses. These mixtures were poured into molds with dimensions of 50 x 300 x 300 mm, molds with dimensions of 3 x 50 x 100 x 100 mm and molds with dimensions of 50 x 50 x 50 mm and then dipped in water for 28 days. The samples with dimensions of 50 x 300 x 300 mm obtained from cured have first determined thermal conductivity coefficients and dry unit weights. 50 x 100 x 100 mm samples were used for capillary water absorption and other samples were used for testing the resistance to heat. As a result of the tests made, the thermal conductivity coefficients of all samples are quite good.