Hafif kompozit malzemlerde iç kürleme etkisinin Taguchi metodu ile incelenmesi
Investigation of the influence of inner curing in light composite materials by Taguchi method
  1. Tez No: 522353
  2. Yazar: ONUR FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH TANER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Kompozit Malzeme, Kalsiyum Alüminatlı Çimento, Perlit, Taban Külü, Taguchi Metodu, Light Composite Material, Calcium Aluminate Cement, Perlite, Bottom Ash, Taguchi Method
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dünya'da ve ülkemizde giderek artan bir hızda ortaya çıkan atıkların inşaat sektöründe geri dönüştürülerek değerlendirilmesi, doğal kaynakların korunumu, kullanım alanına uygun özelliklere sahip hafif kompozit malzeme üretiminin geliştirilmesi sonucu ortaya çıkan nihai ürünün hem inşaat sektörü hem de atık yönetimi yönünden ekonomik olarak ülke ihtiyaçlarına hizmet etmesi amaçlanmaktadır. Elde edilecek hafif kompozit malzemenin ucuz, çevre dostu ve üretimi esnasında az enerji gerektiren bir malzeme olması beklenmektedir. Bu tür yapı malzemeleri yıllardan beri diğer yapı malzemelerine oranla az değişkenlik ve gelişme gösteren malzemelerdir. Piyasadaki klasik seçeneklerin arttırılmasında büyük fayda vardır. Bu çalışmada; geri dönüşümün inşaat sektöründeki önemine yer verilmiştir. Beton agregasının, Perlitin özelliklerine yer verilmiştir ve geri dönüşümdeki önemine vurgu yapılmıştır. Harç içinde agreganın da geri dönüştürülerek kullanılmak üzere ve ateş çimentosu olarak da bilinen kalsiyum alüminatlı çimento ile beraber perlit ve taban külünün kullanılabilirliği araştırılmıştır. 40x40x160 mm lik ve 300x300x50 mm lik kalıplar ile harçlar elde edilmiştir. Eğilme, basınç testleriyle, dayanım azalması, kuru birim ağırlık, maliyet, su emme, kılcallık ve yalıtım deneyleri ile birçok dizayna ait sonuçlar elde edilmiştir ve bizlere Taguchi Metodu yardımıyla kıyaslama şansı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is aimed that the final product emerging in the world and our country will be recycled and evaluated in the construction sector, conservation of natural resources, development of light composite material production with suitable features for the usage area, and the final product will serve both the construction sector and the economical country needs to manage. The light composite material to be obtained is expected to be a inexpensive environmentally friendly material requiring little energy during production. Light composite materials have exhibited little variability and development compared to other building materials since years. There is great benefit in increasing the options. In this study; The importance of recycling in the construction sector has been included. The properties of concrete aggregate, perlite have been emphasized and importance in recycling. The availability of perlite and bottom ash together with calcium aluminate cement, also known as fire cement, has been explored for mortar to be used for recycling of aggren. Mortars were obtained with 4x4x16 cm and 30x30x5 cm molds. With bending, pressure tests, reduction in strength, dry unit weight, cost, water absorption, capillarity and insulation tests, many design results have been obtained and compared to us with the help of the Taguchi method.