Sorbitol tabanlı alkid reçine sentezi ve karakterizasyonu
Characterization and synthesis of sorbitol based alkyd resin
- Tez No: 522396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRALP ÖZKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Alkid Reçine, K Alkid Sistemi, Polyester, Sorbitol, Yüksek Katılı Aklid, Alkyd Resin, High Solids Content, K Alkyd System, Polyester, Sorbitol
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde petrol kökenli kaynakların tükenmesi ve çevreye zararlı atıklar oluşturması sebebiyle yenilenebilir hammadde kaynaklarına eğilim artmaktadır. Bu eğilim boya sanayi açısından da oldukça önemlidir. Devletlerin uyguladığı çevre politikaları boya sanayini yenilenebilir hammaddeye ve uçucu organik bileşenler (VOC) oranı düşük ürünler üzerine araştırmalar yapmaya yönlendirmiştir. Bu çalışmada yenilenebilir, %100 doğal bir hammadde olan sorbitol kullanılarak yüksek performanslı düşük VOC değerinde alkid reçine kaplamalar sentezlenmesi üzerine araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında belli oranlarda sorbitol içeren uzun, orta ve kısa yağ uzunluğunda olmak üzere pentaeritriol ve gliserol tabanlı 21 reçine örneği sentezlenmiştir. Sentezlenen örneklerin kullanım özelliklerini ve sorbitolün fiziksel ve kimyasal özellikler üzerindeki etkilerini incelemek üzere çeşitli testler yapılmıştır. Reçinelerin yapısal analizi Fourier Dönüşümlü İnfrared Spektroskopisi (FTIR), termal özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve termo gravimetrik analizör (TGA), mekanik özellikleri sarkaç sertlik testi ve çekme testi, kullanım ve depolama esnasında ki davranışların incelenmesi için reoloji analizi, fiziksel ve kimyasal testler olarak ise kuruma testi, parlaklık, temas açısı ölçümü, asit, baz ve tuz dayanımı, çözücü dayanımı gibi özellikleri incelenmiştir. Sonuçlar sorbitolün düşük viskoziteli, yüksek özelliklerde alkid reçine tasarımında kullanılması için önemli bir hammadde kaynağı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, tendency in renewable raw material resources are increasing because of the depletion of oil-based resources and the creation of harmful waste to the environment. This tendency is also very important in terms of the paint industry. The environmental policies adopted by the states have led the paint industry to research on renewable raw materials and products with low VOC. In this study; researches have been carried out on the synthesis of high performance low VOC alkyd resin coatings using sorbitol, a renewable, 100% natural raw material. In these studies, 21 samples of Pentaeritritol and glycerol-based resin were synthesized at certain ratios with long, medium and short oil length containing sorbitol. Various tests have been carried out to examine the use properties of the synthesized samples and the effects of sorbitol. Structural analysis of resins FTIR, thermal properties DSC and TGA, mechanical properties pendulum hardness test and tensile test, rheology analysis to investigate behavior during use and storage, drying test as physical and chemical tests, gloss, contact angle measurement, acid, base and salt strength, solvent strength, etc. have been examined. The results show that sorbitol is an important source of raw materials for use in low viscosity, high-grade alkyd resin design.