Boyun omurlarından yararlanılarak belirlenen iskelet yaşının kız bireylerde güvenilirliğinin incelenmesi: Retrospektif çalışma
Investigation the reliability of cervical vertebrae to determine skeletal age in Turkish girls: A retrospective study
- Tez No: 522417
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ FIRATLI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: cervical vertebrae, skeletal age, reliability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çalışmamızın amacı Mito ve arkadaşlarının geliştirdiği boyun omuru iskelet yaşı hesaplama yönteminin Türk kız bireylerde güvenilirliğinin incelenmesi, Türk kızlarına özgü yeni boyun omuru iskelet yaşı formülünün geliştirilmesi; formülde yer alan parametrelerin büyüme gelişim dönemlerinde değişimleri incelenerek büyüme atılımı ile ilgili bir belirteç olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmamızın ilk bölümünde 8,0-15,9 yaş aralığında 395 kız bireye ait radyografiler kronolojik yaşlarına göre 8 gruba ayrılmıştır. Bilgisayar programı ile bireylerin lateral sefalometrik radyografilerindeki boyun omurlarında Mito ve arkadaşlarına ait regresyon uygulanmış ve boyun omuru iskelet yaşları hesaplanmıştır. Bireylerin kronolojik yaşları ile hesaplanan boyun omuru iskeletsel yaşları arasında uyum yüksek bulunmuş ancak Türk kız bireylere özgü boyun omuru iskelet yaşı formülü geliştirmek için yapılan boyutsal ölçümlerin yıllara göre değişimleri incelenerek yeni bir regresyon denklemi oluşturulmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümünde aynı yaş aralığında 115 kız birey kronolojik yaşları ile el-el bilek iskelet yaşları uyumlu olacak şekilde seçilmiş, geliştirdiğimiz boyun omuru iskelet yaşı formülü bu gruptaki bireylerin radyografilerine uygulanmıştır. Hesaplanan boyun omuru iskelet yaşları ile kronolojik ve el-el bilek iskelet yaşları arası korelasyon çok yüksek bulunmuştur. Ayrıca bu grupta yer alan bireyler 'prepak, peak, postpeak' gruplarına ayrılmıştır. Grupların radyografilerinde geliştirdiğimiz boyun omuru iskelet yaşı formülünde yer alan boyutsal ölçümler ve oranlarda 'peak' dönemi işaret eden bir belirteç araştırılmış ancak tespit edilememiştir. Sonuç olarak Mito ve arkadaşlarının geliştirdiği boyun omuru iskelet yaşı yöntemi Türk kız bireylerin kronolojik yaşları ile uyumludur. Geliştirdiğimiz boyun omuru iskelet yaşı formülünün Türk kız bireylerin kronolojik yaşları ve el-el bilek yaşları ile korelasyonu çok yüksektir. Ancak ölçümlerimizde pubertal büyüme atılımına dair bir belirteç bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler : Boyun omuru, iskelet yaşı, güvenilirlik
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the reliability of the cervical vertebral skeletal age method determined by Mito et al. on Turkish girls, to derive a new skeletal age method specific to Turkish girls; to detect pubertal growth peak indicator by analyzing parameters in our new method. In the first phase of our study 395 Turkish girls aged 8,0-15,9 years were divided into 8 groups. Their cervical vertebral bone age were calculated on a computer program with the method developed by Mito et al. The correlation between chronological age and cervical vertebral bone age was high but we deciced to derive a new method specific to Turkish girls. In the second phase, 115 girls (8,0-15,9 years) were selected to determine the reliability of new cervical vertebral bone age method. This group consisted of girls who had the same chronological and hand-wrist bone age. The correlation between cervical vertebral bone age and both chronological and hand-wrist bone age were excellent. In this group subjects were divided 'prepeak, peak, postpeak' groups. We tried to find growth peak indicator in our method or our morphometric measurements, however no evidence about it was asessed. According to our results cervical vertebral bone age determined by Mito at al. and the chronological age of Turkish girls was correlated. The new cervical vertebral bone age had high correlation with chronologial age and hand-wrist bone age of Turkish female individuals. However there is no result that indicated pubertal growth peak in our new formula and measurements.