Gebelerin algıladıkları sosyal destek ile prenatal emzirme öz-yeterlilik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social support perceived by pregnant women and prenatal breastfeeding self-efficacy
  1. Tez No: 522418
  2. Yazar: AYŞE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA HACIHASANOĞLU AŞILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Gebelik, Hemşirelik, Öz-Yeterlilik, Prenatal Dönem, Sosyal Destek., Sosyal Destek, Breastfeeding, Pregnancy, Nursing, Self-Efficacy, Prenatal Period, Social Support Keywords: Breastfeeding, Social Support
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve amaç: Sosyal destek emzirme öz yeterliliğini iyileştirmede etkili bir faktördür. Bu araştırma gebelerin algıladıkları sosyal destek ile prenatal emzirme öz yeterlilik arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Tanımlayıcı ilişki arayıcı türde olan bu araştırmanın evrenini Sağlık Bakanlığı-Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerine başvuran 3. trimesterdeki gebeler oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmeyerek alma/dışlama kriterlerine uyan 400 gebe araştırmaya alınmıştır. Araştırmanın verileri Mart-Temmuz 2017 tarihleri arasında, Tanımlayıcı Soru Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Prenatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği kullanılarak NonStres Test odasında araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma Kasım 2018 tarihinde tamamlanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan gebe kadınların yaş ortalaması 28.57±5.42'dir. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (67.77 ±15.04) ve Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği puan ortalamasının (81.85 ±11.95) iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği toplam, Aile, Arkadaş ve Özel Bir İnsan alt boyutları ile Prenatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği puan ortalaması arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Gebelerin algıladıkları sosyal desteğin, prenatal emzirme öz yeterliliği olumlu yönde etkileyen bir faktör olduğu ve algılanan sosyal destek arttıkça prenatal emzirme öz yeterliliğin de arttığı belirlenmiştir. Bu nedenle hemşirelerin gebelere ve ailelerine doğum öncesi dönemden başlayarak doğum ve doğum sonrası döneme kadar gerekli bakım, danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Social support is an effective factor to improve breastfeeding self-efficacy. This research was conducted to determine the relationship between social support perceived by pregnant women and prenatal breastfeeding self-efficacy. Material and method: The population of this descriptive and correlational study consists of pregnant women in their 3rd trimester who presented to the Gynecology Outpatient Clinics of Ministry of Health-Erzincan University, Mengücek Gazi Training and Research Hospital. No sampling was attempted and 400 pregnant women who fulfilled the inclusion/exclusion criteria were included in the study. The research data were collected between March and July 2017 by the investigator in a Non-Stress Testing room through face-to-face interviews using a Descriptive Questionnaire, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support and the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale. The research was completed in November 2018. Results: The mean age of the pregnant women who were included in the study was 28.57±5.42. The mean score of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (67.77±15.04) and Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale (81.85±11.95) were found to be good. The total score of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support and the scores of its Family, Friends and Significant Other subscales were found to have a significant positive but weak correlation with the mean score of the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale. Conclusion: The social support perceived by pregnant women was found to be a factor positively affecting prenatal breastfeeding self-efficacy and as the perceived social support increased, prenatal breastfeeding self-efficacy also improved. Therefore, we recommend that nurses provide necessary care, consultancy and education services to pregnant women and their families starting from the prenatal period through the delivery and postpartum period.