İçsel pazarlamanın örgütsel bağlılığa etkisinin incelenmesi; Bankacılık sektöründe bir uygulama
The investigation of the effect of internalmarketing on organizational commitment: An application in the banking sector
  1. Tez No: 522422
  2. Yazar: FERİHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama, Örgütsel Bağlılık, Bankacılık Sektörü, Internal Marketing, Organizational Commitment, Banking Sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, içsel pazarlama kavramını ve içsel pazarlama faaliyetlerinin çalışanların yani iç müşterilerin örgütlerine bağlılıklarına etkisini incelemek için hazırlanmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, son yıllarda, yöntemleri ve kapsamı gittikçe gelişmekte olan içsel pazarlama kavramına, uygulama alanları, etkilendiği ve etkilediği hususlar detaylı bir şekilde incelenerek yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, bireylerin çalıştıkları işletmelerin ya da mensubu oldukları örgütlerin amaçlarını tam olarak benimseyip, kendisiyle birlikte örgütünün de başarılı olması adına çaba gösterme isteği taşıyarak, çalışmalarına manevi bir bağ ile devam etmeleri anlamına gelen örgütsel bağlılık kavramı anlatılmıştır. Bu çalışmanın amacı, içsel pazarlamanın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini araştırmayı temel alarak, Uşak ilinde, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren tüm kamu ve özel banka çalışanlarının örgütsel bağlılığında, içsel pazarlamanın etkisinin incelemektir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ise içsel pazarlama faaliyetlerinin örgütsel bağlılık üzerinde etkisinin olduğu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was prepared to examine the impact of internal customers on their commitment to their organizations. İn the firs part of the study, in recent years, the methods and the scopeof application of developing internal marketing have been examined and examined in detail. In the second part, the members of the enterprises where the individvals they work with are the members of the organizations, with the desire to strive for success in the organization with him, the concept of organizational commitment which means that they continue their work with a spiritual bond. The aim of this study, is to investigate the impact of organizational commitment on the internal marketing, examines the impact of internal marketing on the organizational commitment of all public and private bank employees operating in the banking sector in Uşak. Survey method was used in this research. As a result of the research, it was observed that the internal marketing activities had an effect on organizational commitment