Farklı Malokluzyonlarda Yutkunma Fonksiyonu, Hyoid Kemiğin Konumu ve Çevre Yapıların Ultrasonografi ile İncelenmesi
Cephalometric and Ultrasonographic Evaluation of Swallowing Function, Hyoid Bone Position and Surrounding Structures in Different Malocclusions
- Tez No: 522421
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN AKÇAM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dil hacmi, hyoid kemik, iskeletsel anomali, malokluzyon, suprahyoid kaslar, ultrasonografi, yutkunma, Hyoid bone, malocclusion, skeletal anomalies, suprahyoid muscles, swallowing, tongue volume, ultrasonography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada farklı malokluzyonlara sahip bireylerde yutkunma esnasındaki dilin ve hyoid kemiğin hareketi, dil hacmi ve çevre yapıların ultrasonografi kullanılarak incelenmesi ve malokluzyonlar ile ilişkisi olup olmadığının araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmaya 20 kız, 16 erkek toplam 36 birey dahil edilmiştir. Çalışmanın materyalini tedavi öncesi bireylerden alınan sefalometrik film ve USG görüntüleri oluşturmuştur. Sefalometrik değerlendirme sonunda bireyler sahip oldukları iskeletsel bozukluğa göre üç araştırma grubuna ayrılmıştır. Birinci grup Sınıf I anomaliye sahip 6 kız, 5 erkek toplam 11 bireyden, ikinci grup Sınıf II anomaliye sahip 10 kız, 5 erkek toplam 15 bireyden ve üçüncü grup Sınıf III anomaliye sahip 4 kız, 6 erkek toplam 10 bireyden oluşturulmuştur. 2 boyutlu USG görüntüleri ProSound Alpha 6 (Hitachi-Aloka Medical, Tokyo, Japan) cihazı ve konveks prob aracılığıyla elde edilmiş olup tüm bireylerden midsagital düzlemde B+M mod ve koronal düzlemde B mod kayıtlar alınmıştır. M mod görüntüleme sırasında bireylerden 3-5 ml suyu yutkunmaları istenmiş ve daha sonraki boş yutkunma kaydedilmiştir. Görüntülerde dilin 2 farklı dönme noktasına göre 5 yutkunma fazı oluşturulmuş ve her bir fazda dil hareketinin aralığı, süresi ve hızı ölçülmüştür. Aynı görüntüler üzerinde hyoid kemiğin istirahat ve maksimum elevasyonu sırasında mentuma olan uzaklığı ölçülerek yutkunma sırasındaki yer değiştirmesi değerlendirilmiştir. Midsagital B mod görüntülerde suprahyoid kasların boyutları da ölçülmüştür. Son olarak midsagital ve koronal B mod görüntülerde dilin sagital kesit alanı ile transveral genişliği ölçülerek dil hacmi hesaplanmıştır. Çalışmamızda ortalama dil hacmi Sınıf I grupta 96,53 ±27,91 cm3, Sınıf II grupta 80,33 ±18,42 cm3, Sınıf III grupta 90,76 ±18,11 cm3, kızlarda 82,16 ±15,07 cm3 ve erkeklerde 95,70 ±27,45 cm3 olarak ölçülmüştür. Malokluzyon grupları ve cinsiyetler arasında dil hacmi ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla beraber; dil hacmi ile SNA, SNB açıları ve mandibular korpus uzunluğu arasında pozitif ilişki izlenmiştir. Hyoid kemiğin yutkunma sırasında en fazla Sınıf II grubunda hareket ettiği ve Sınıf I ile Sınıf III grubundaki hareketin benzer olduğu görülmüştür. Sefalometrik ölçümlerle karşılaştırıldığında hyoid kemiğin hareketi ile ANB açısı ve overjet arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Suprahyoid kasların genişlik ve uzunlukları bakımından ise gruplar ve cinsiyetler arasında istatistiksel olarak fark anlamlı bulunmamıştır. Yutkunma fazlarında dil hareketlerinin süre, aralık ve hızlarında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Yutkunmanın ilk fazı ile sefalometrik ölçümler arasında korelasyon izlenmezken, diğer fazlarda dil hareketinin aralığı ve hızı ile SNA, SNB açıları ve mandibular korpus uzunluğu arasında anlamlı korelasyonlar görülmüştür. Sonuç olarak sefalometrik ve ultrasonografik ölçümler arası korelasyonlar ultrasonografi yönteminin ortodontik teşhis amacı ile kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the movement of tongue and hyoid bone while swallowing, tongue volume and surrounding structures by means of ultrasonography in patients with different malocclusions and study the relation between different malocclusions. Total of 36 patients 20 of which are female and 16 of which are male, were included in this study. The material of the study are pre-treatment cephalometric radiographs and USG images. With the use of cephalometric analysis, the patients were divided into three groups according to their sagital skeletal discrepencies. The first group consisted of 11 Class I patients; 6 female and 5 male, the second group consisted of 15 Class II patients: 10 female and 5 male; the third group consisted of 10 Class III patients: 4 female and 6 male. For acquisition of two dimensional USG images, ProSound Alpha 6 (Hitachi-Aloka Medical, Tokyo, Japan) device and convex array were used and B+ M mode records in midsagital plane and B mode records in coronal plane were collected from all the patients included. During M mode imaging, patients were asked to swallow 3-5 ml of water and then swallow without water. On the basis of M-mode images, the swallowing phase was reinterpreted and divided into five phases according to each turn point between two different directions of tongue movements and in each phase the range, duration and speed of tongue movement were measured. Using the same images, displacement of hyoid bone while swallowing was analyzed by measuring the distance between hyoid bone and mentum during rest and maximum elevation. Size of suprahyoid muscles were also measured using midsagital B mode images. Lastly, tongue volume was calculated by measuring the sagital cross sectional area and transversal width in the midsagital and coronal B mode images. In our study, the mean tongue volume values were 96,53 ±27,91 cm3 in Class I Group, 80,33 ±18,42 cm3 in Class II Group and 90,76 ±18,11 cm3 in Class III Group, 82,16 ±15,07 cm3 in females, 95,70 ±27,45 cm3 in males. There is no statistically significant difference in tongue volume measurements between the malocclusion groups and genders. A positive correlation between tongue volume and SNA, SNB angles and mandibular corpus length (Go- Me) was found. It was found that the hyoid bone displacement of Class II group was the highest and the movement in Class I and Class III groups were similar. A positive corelation was found between hyoid bone movement and ANB angle when compared with cephalometric measurements. There was no statistically significant difference between the groups and genders in terms of suprahyoid muscle width and length. The differences between the swallowing phases in terms of duration, range and speed were found to be not significant. Although there was no corelation between the first phase of swallowing anf cephalometric measurements, a significant corelation between the range and speed of tongue movement, SNA and SNB angles and mandibular corpus length was found for the other phases. In conclusion, correlations between cephalometric and ultrasonographic measurements show that ultrasonography can be used with orthodontic diagnostic purpose.