Beyşehir ve yöresi ağızları
The dialects of Beyşehir and of its regions
- Tez No: 522423
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağız, Anadolu Ağızları, Beyşehir Ağzı, Dialect, Anatolian Dialects, Beysehir Dialects
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Ağızlar dilin zenginliğinin ve tarihi gelişiminin canlı göstergeleridir. Türkiye'deki Ağız araştırmaları da Türkolojinin önemli bir parçasıdır. Ancak günümüzde pek çok nedenden dolayı ağızlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 1940 yılından itibaren ülkemizde ağız çalışmaları artmış, buna rağmen üzerinde hâlâ araştırma yapılmamış ağız alanı bulunmaktadır. İnceleme alanımız olan Konya ilinin Beyşehir ilçesi üzerinde çalışma yapılmamış alanlardan biridir. İlçede 12 merkez mahalle ve 55 taşra mahalle (köy) olmak üzere 67 mahalle mevcuttur. İlçenin nüfusu 72716'dır. Beyşehir ve Yöresi Ağızları adlı bu çalışmada, Konya ilinin Beyşehir ilçesi sınırları içinde yer alan 1 merkez mahalle ve 11 köy olmak üzere on iki yerleşim biriminin ağız özellikleri incelenmiştir. Çalışma İnceleme, Metinler ve Sözlük bölümünden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde, bölgenin tarihi, coğrafi konumu, Anadolu ağızları içindeki yeri ve Beyşehir ağız bölgelerinin kısaca anlatıldığı Giriş bölümü, derlenen metinlerin ses ve şekil özelliklerinin ele alındığı Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi bölümleri ve bu yerleşim birimlerinin ses ve şekil açısında tespit edilen benzerlik ve farklılıklarının bulunduğu Sonuç bölümü vardır. Metinler bölümünde bölgeden derlenen ve çevriyazı işaretlerine aktarılan metinler yer almaktadır. Sözlük bölümünde ise ses, şekil veya anlam bakımından yazı dilinden farklı olan kelimeler mahalle ve satır numaralarıyla birlikte gösterilmiş ve yazı dilindeki anlamları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dialects are vivid signs of the richness and historical development of language. Surveys of dialect in Turkey are also an important part of Turkology. Yet, for many reasons, the dialects are in danger of disappearing at the present time. The surveys of dialects have increased in our country since 1940, however, there are still unexplored dialects. Beysehir is Konya's district. Beysehir's dialect is one of the unexplored dialect. There ara 67 heighborhoods in the districts, including 12 central and 55 rural. The population of the district is 72716. In this study, the dialect characteristics of 12 settlement units are examined, which include 1 central neighborhood and 11 villages located in Beysehir district of Konya province. The study consist of three part, which are examination, texts and dictinaryThe examination part divides into three. There are introduction of the region, its history, its geographical location, its importance in the Anatolian dialects and the area of Beysehir's dialects. The second part contains Phonology and Morphology sections which include sound and sorm characteristics of the compiled texts. The conclusion part bases on the similarities and differences between theese settlements in terms of the sounds and forms. The texts part contains texts compiled from the region and tranferred transcription. In the dictionary part, the words which are different from the written language in terms of sound, form or meanning are shown together with the neighborhood numbers and line number, and the meanings in the written language are given.