Nane esansiyel yağlarının bazı patojen bakteriler üzerine antimikrobiyal aktivitesi
Antimicrobial activity of mint essential oils on some pathogen bacteria
  1. Tez No: 522621
  2. Yazar: CANSU İDECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNUR MERİÇLİ YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mentha piperita, Uçucu Yağ, GC-MS Analizi, MİK, Disk Difüzyon, Klinik Bakteri, Mentha piperita, Essential oil, GC-MS Analysis, MIC, Disk Diffusion, Clinical Bacterium
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Mentha piperita türüne ait beş farklı ticari uçucu yağın onbeş farklı klinik izolata karşı antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Antimikrobiyal aktivite deneylerinde agar disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada disk difüzyon bulgusu yüksek olan esansiyal yağların Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu değerleri tespit edilmiştir. Minimum İnhibisyon Konsantrasyonunu belirlemek için %0,015625 ile %8 konsantrasyon aralığı kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ticari uçucu yağların klinik izolatlara karşı elde edilen minimum ve maksimum inhibisyon zon çapı değerleri 6,00 mm ile 58,57 mm arasında tespit edilmiştir. En yüksek inhibisyon zon çapı değerleri TN2 esansiyel yağından elde edilmiş ve Bacillus cereus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli ve Staphylococcus lugdunensis klinik izolatları için bu değerler sırasıyla 58,57 mm, 52,00 mm, 45,00 mm ve 44,25 mm olarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu değerleri % 0,5 ile % 8 arasında olmuştur. Ayrıca uçucu yağların Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi analizi ile kimyasal kompozisyonu belirlenmiştir. Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi analizi ile TN2 esansiyel yağı için elde edilen bazı temel bileşenler ve yüzde oranları, Menthol; %34,90, Menthone; %20,64, İsomenthon; %9,39, Neomenthol; %8,25, Menthyl Acetate; %5,65, Limonen; %4,11 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, Gaz Kromatografi-Kütle Spektrometresi analiz bulgularının bu çalışmada elde edilen disk difüzyon ve Minimum İnhibisyon Konsantrasyon değerlerini desteklediği bulundu.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial activity of five different commercial essential oil of Mentha piperita was investigated against fifteen different clinical isolate in this study. Agar disc diffusion and microdilution methods were used for antimicrobial activity assays. Minimum Inhibitor Concentration values were determined for essential oils with high disk diffusion finding Minimum Inhibitor Concentration values were determined for essential oils with high disk diffusion finding in the research. A concentration range of 0,015625% to 8% was used to determine the minimum inhibitor concentration. The minimum and maximum inhibition zone diameter values of commercial essential oils used in the study against clinical isolates were determined between 6,00 mm and 58,57 mm. The highest inhibition zone diameter values were obtained from TN2 essential oil and this values were determined as 58,57 mm, 52,00 mm, 45,00 mm and 44,25 mm for clinical isolates of Bacillus cereus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli and Staphylococcus lugdunensis, respectively. The Minimum Inhibitor Concentration values obtained in the study were between 0,5% and 8%. In addition, the chemical composition of volatile oils was determined by Gas Chromatography-Mass Spectrometry analysis. Some basic components and percentages obtained for TN2 essential oil by Gas Chromatography-Mass Spectrometry analysis are: Menthol; 34,90%, Menthone; 20,64%, isomenthon; 9,39%, Neomenthol; 8,25%, Menthyl Acetate; 5,65%, Limonene; And 4,11% respectively. In addition, It was also found that Gas Chromatography-Mass Spectrometry analysis findings were supported disk diffusion and Minimum Inhibition Concentration values obtained in this study.