Beta hemolitik streptokoklara karşı bazı uçucu yağların ve sinerjik kombinasyonların etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of some essential oils and synergistic combinations against beta-hemolytic streptococcus
  1. Tez No: 981262
  2. Yazar: DİLEK YENİÇERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR MERİÇLİ YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta hemolitik streptokok, Esansiyel yağlar, Beta hemolitic streptococcus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Streptococcus agalactiae ATCC 12386, Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis ATCC 12388, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Candida albicans suşlarına karşı çeşitli uçucu yağların antimikrobiyal aktiviteleri ve sinerjik kombinasyonlarının etkinliği araştırılmıştır. Araştırmada Origanum vulgare (kekik), Mentha piperita (nane), Salvia officinalis (adaçayı), Syzygium aromaticum (karanfil), Lavandula officinalis (lavanta), Cinnamomum zeylanicum (tarçın), Allium sativum (sarımsak), Citrus limon (limon), Laurus nobilis (defne), Citrus sinensis (portakal), Eucalyptus globulus labill (okaliptüs) ve Mentha arvensis (çin nanesi) uçucu yağlarının tek başına ve kombinasyon halinde antimikrobiyal aktiviteleri değerlendirilmiştir. Antibiyogram testlerinden elde edilen sonuçlara göre, özellikle Origanum vulgare (42,00 mm) ve Cinnamomum zeylanicum (36,00 mm) uçucu yağları, bazı referans antibiyotiklerden daha geniş inhibisyon zonları oluşturarak güçlü bir antimikrobiyal potansiyele sahip olduklarını göstermiştir. Sinerjik kombinasyonların etkinliği MİK ve MBK değerleriyle belirlenmiş, en güçlü antibakteriyel aktivitenin Origanum vulgare, Syzygium aromaticum ve Cinnamomum zeylanicum yağlarında (%0,0625-0,250 v/v) olduğu tespit edilmiştir. Sinerjik etki analizlerinde FIC ve FICI indekslerine göre, S. dysgalactiae subsp. equisimilis suşuna karşı Origanum vulgare/Mentha piperita, Origanum vulgare/Salvia officinalis, Origanum vulgare/ Cinnamomum zeylanicum ve Syzygium aromaticum/Cinnamomum zeylanicum kombinasyonlarının; S. agalactiae suşuna karşı ise Origanum vulgare/Syzygium aromaticum kombinasyonunun belirgin sinerjik etki gösterdiğİ ortaya konmuştur. Etkin bulunan yağların kimyasal bileşimleri GC-MS yöntemi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the antimicrobial activities of various essential oils and the effectiveness of their synergistic combinations were investigated against Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Streptococcus agalactiae ATCC 12386, Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis ATCC 12388, Staphylococcus aureus ATCC 25923, and Candida albicans strains. The essential oils of Origanum vulgare (oregano), Mentha piperita (peppermint), Salvia officinalis (sage), Syzygium aromaticum (clove), Lavandula officinalis (lavender), Cinnamomum zeylanicum (cinnamon), Allium sativum (garlic), Citrus limon (lemon), Laurus nobilis (bay leaf), Citrus sinensis (orange), Eucalyptus globulus labill (eucalyptus), and Mentha arvensis (corn mint) were evaluated both individually and in combination. According to the results of antibiogram tests, especially Origanum vulgare (42.00 mm) and Cinnamomum zeylanicum (36.00 mm) essential oils exhibited larger inhibition zones than some reference antibiotics, indicating strong antimicrobial potential. The effectiveness of synergistic combinations was determined based on minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values, revealing that Origanum vulgare, Syzygium aromaticum, and Cinnamomum zeylanicum had the highest antibacterial activity at concentrations between 0.0625–0.250% (v/v). FIC and FICI index analyses showed that combinations such as Origanum vulgare/Mentha piperita, Origanum vulgare/Salvia officinalis, Origanum vulgare/Cinnamomum zeylanicum, and Syzygium aromaticum/Cinnamomum zeylanicum displayed synergistic effects against S. dysgalactiae subsp. equisimilis, while the Origanum vulgare/Syzygium aromaticum combination was synergistic against S. agalactiae. The chemical compositions of the most effective essential oils were determined by GC-MS analysis.