Yassı epitel hücreli akciğer karsinomlarında immünohistokimya ve floresan insitu hibridizasyon (FİSH)yöntemleriyle FGFR1'in değerlendirilmesi
Evaluation of fgfr1 by immunohistochemistry and fluorescence in situ hybridization (FİSH) in squamous cell lung carcinomas
  1. Tez No: 522630
  2. Yazar: DÜRİYE BETÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZBİLİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: FGFR1, yassı epitel hücreli akciğer karsinomu, amplifikasyon, FGFR1, squamous cell lung carcinoma, amplification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. Akciğer kanserinde hastaların sağ kalımları ve prognozları üzerinde etkili olabilecek klinik, patolojik ve genetik birçok faktör bulunmaktadır. Fibroblast büyüme faktörü reseptörü 1 (FGFR1) amplifikasyonu, son zamanlarda çeşitli kanser türlerinde tanımlanan bir genomik aberrasyondur, özellikle YEHAK' da potansiyel olarak uygun bir hedef olarak tanımlanmıştır. YEHAK'da FGFR1'in amplifikasyon oranları ve prognostik faktörleri tartışmalıdır. Çalışmamızda kendi toplumumuzda FGFR1 amplifikasyonunun prevalansını belirlemek, FGFR1 amplifikasyonu ile YEHAK'nun klinikopatolojik özellikleri arasında bir ilişki kurmak ve prognostik önemini saptamanın yanısıra immunohistokimyasal (İHK) FGFR1 ekspresyonu ve Floresans in situ hibridizasyon (FISH) analizi ile FGFR1 amplifikasyonu arasındaki uyum oranını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza 130 YEHAK hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik bilgileri, tanı anındaki tümör evresi, lenf nodu tutlumu (N) ve metastaz (M) durumu, diferansiasyonu, son görülme tarihleri, ölen hastaların ölüm tarihi gibi bilgileri kaydedilmiştir. FISH değerlendirmesi için yeterli tümör hücresi bulunan 123 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Bu hastaların FISH ile FGFR1 amplifikasyonu ve İHK ile FGFR1 ekspresyon durumları incelenmiştir. FGFR1'in FISH bazlı amplifikasyonu, YEHAK hastalarında %25,2 oranında saptanmıştır. Bu çalışmada FGFR1 amplifikasyonunun erken evrede ve tanı anında metastazı olmayan hastalarda daha sık oranda olduğu, amplifikasyon gösteren olguların genel sağ kalımının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sigara kullanım miktarı, diferansiasyon, lenf nodu metastazı, yaş, cinsiyet, tümör çapı ile ilişki saptanmamıştır. İHK'sal FGFR1'in yüksek ekspresyonunun FGFR1 amplifikasyonu ile korele olduğu görülmüştür. Ayrıca bazaloid tip YEHAK'u olan 3 hastada FGFR1 ekspresyon şiddeti ve yüzdesi daha yüksek olup bunların 2'sinde FGFR1 amplifikasyonu saptanmıştır. Klinik çalışmalarda bir dizi FGFR inhibitörü şu anda analiz edilmektedir. Verilerimiz FGFR1'in sadece öngörücü veya prognostik bir belirteç olarak değil, aynı zamanda tümör terapisi için de bir hedef olabileceğini göstermektedir. FGFR1'in FISH ve IHK'sal ekspresyonunun kombine analizi, bu yeni tedavi seçeneklerinden yararlanabilecek hastaları seçmek için kriterleri tanımlamaya yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the leading cause of cancers related deaths. There are many clinical, pathological and genetic factors that may be effective on the survival and prognosis of patients in lung cancer. Fibroblast growth factor receptor 1 (FGFR1) amplification has recently been described as a genomic aberration identified in various types of cancers, specifically defined as a potentially appropriate target in lung squamous cell carcinoma (SCC). The amplification ratios and prognostic factors of FGFR1 in lung SCC are controversial. In our study, we aimed to determine the prevalance of FGFR1 amplification in our population, to evaluate the association between FGFR1 amplification and clinicopathological parameters of lung SCC and to determine its prognostic significance, as well as the correlation between immunohistochemical FGFR1 expression rate and FGFR1 gene amplification status by fluorescence in situ hybridization. In our study, 130 patients with lung SCC were included. Demographic information of the patients, tumor stage, lymph node involvement (N) and metastasis (M) status at the time of diagnosis, differentiation, last seen dates, death date of the patients were recorded. A total of 123 patients with adequate tumor cells were evaluated for FISH evaluation. FGFR1 amplification by FISH and immunohistochemical FGFR1 expression of the patients were examined. FISH-based amplification of FGFR1 has been defined as 25.2 % in patients with lung SCC. In this study, it was found that FGFR1 amplification was more common in early stage and non-metastatic patients in diagnosis and the overall survival rate was higher in the amplification cases. No relationship was found with the amount of smoking, differentiation, lymph node metastasis, age, gender, and tumor diameter. The high expression of FGFR1 was found to correlate with FGFR1 amplification. In addition, in three patients with basoidal type SCC, FGFR1 expression severity and percentage are higher and in two of these patients have FGFR1 amplification. A number of FGFR inhibitors are currently being analyzed in clinical trials. Our data suggest that FGFR1 can be not only a predictive or prognostic marker, but also a target for tumor therapy. The combined analysis of FISH and IHC expression of FGFR1 can help to identify criteria for selecting patients who can benefit from these new treatment options.