Giresun ve Trabzon bölgesindeki süt veren ineklerde ve bu ineklerin sahiplerinde MRSA taşıyıcılık oranı
The MRSA carriage in dairy cows and their owners in Giresun and Trabzon provinces
- Tez No: 522631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL UZUNOĞLU KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, Nazal Taşıyıcılık, MRSA, Antibiyoik Direnci, Hayvancılık, Staphylococcus aureus, nasal carriage, MRSA, Antibiotic resistance, Dairy farming
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Staphylococcus aureus (S. aureus) insan ve hayvanlarda normal flora üyesi olarak, immün sistemi baskılanmış hastalarda ise fırsatçı patojen olarak da karşımıza çıkmaktadırlar. İnsanlar ve hayvanlar arasında geçişi mümkün olan, Metisilin Dirençli S. aureus (MRSA) toplumda kaynaklı enfeksiyon etkenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmamızın amacı Giresun ve Trabzon bölgesindeki süt hayvancılığı ile uğraşan kişilerde ve bu kişilerin beslediği hayvanlarda MRSA taşıyıcılık oranlarının tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; 10 Eylül 2016 ile 30 Haziran 2018 tarihleri arasında, Giresun ve Trabzon yörelerinde yürütülmüştür. Çalışmaya; 31 süt veren inek ile bunların bakımı yapan veya aynı ineğin ürünleri ile beslenen 67 kişiden izole edilen örnekler dâhil edilmiştir. Transport vasatlı besiyeri ile hayvanların meme uçlarından ve gönüllülerin burunlarından alınan sürüntü örnekleri; Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında kanlı agar besiyerine ekilmiştir. Kültürde 24 saat inkübasyon sonunda üreyen şüpheli kolonilere Gram boyama, katalaz ve koagülaz testleri uygulanmıştır. Katalaz ve kuagülaz pozitif olan izolatlarda oksasilin gradient testi ve sefoksitin diski ile metisilin dirençleri incelenmiştir. Metisilin direncinde altın standart olarak kabul edilen mecA geninin varlığı, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ie araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda 67 insan ve 31 ineğe ait örnek üzerinde yaptığımız tarama sonucunda hiç MRSA suşuna rastlanmamıştır. Ancak çalışma sırasında 16 Metisilin Duyarlı Staphylococcuc aureus (MSSA) ve 61 adet Koagülaz Negatif Stafilokok (KNS) İzolatı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada hiç MRSA suşuna rastlanmamıştır. Bu durumun bölgemizde büyükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki yüksek farkındalık düzeyi, antibiyotik kullanımı ile ilgilive hijyen kurallarına dikkat edilmesinden kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Staphylococcus aureus (S. aureus) can be found as a member of normal flora in humans and animals, and also as an opportunistic pathogen in immune supressed patients. Methicillin resistant S.aureus ( MRSA) which can be transmitted between humans and animals, has an important role among the community acquired infectious agents. The aim of our study is to determine the MRSA carriage rate in people dairy farming and their animals. Material and Methods : The study took place in Giresun and Trabzon provinces between September 10 th 2016 and June 30th 2018. The samples were taken from 31 dairy cows and 67 farmers who took care the same cows and were fed with the products of them. Specimens were collected from the nipples of animals and nares of volunteers with the transportvasate medium and cultured on 5% sheep blood agar in Giresun University Prof. Dr. A. Ilhan Ozdemir Training and Research Hospital Microbiology Laboratory. After 24 hours incubation, gram staining , catalase and coagulase tests were performes to the suspected colonies. Methicillin resistance were examined with oxacillin gradient and cefoxitin disc tests for the strains which were positive for catalase and coagulase tests. Polymerase Chain Reaction (PCR) was applied in order to investigate the presence of mecA gene which is accepted as the gold standard test for methicillin resistance. Results: In our study we couldn't detect any MRSA strain in the samples of 67 people and 31 cows. However, during our study 16 Methicillin Sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) and 61 Coagulase Negative Staphylococcus (CNS) were found. Conclusion: In the study, MRSA strain was not detected. This result showed up due to the high level of awaraness in livestock raising, antibiotic use and paying attention to the hygiene rules in our region.