Kurum kimliği ögelerinin öğretmenlerin özel okul tercihi üzerindeki etkisi: Ted Antalya Koleji üzerine bir araştırma
The effect of the elements of corporate identity on teachers' preference of a private school: A research on Ted Antalya College
- Tez No: 522691
- Danışmanlar: DOÇ. ŞERİFE GÖZDE YİRMİBEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kimlik, Kurum Kimliği Öğeleri, Corporate Identity, The Elements of Corporate Identity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Var olan her bireyin bir kimliğinin olması gibi, piyasada da var olan her bir kurumun kendisine bir kimlik oluşturması ve bu kimliği oluştururken önem verdiği noktaların belirlenmesi kurum kimliği kavramını ortaya çıkarmıştır. Kurum kimliği çalışmaları bu kavramın tek bir perspektiften değil, kimlik gibi diğer bazı kavramların da kurumsallık bakış açısıyla uygulanması gerektiğini göstermiştir. Yıllar içinde literatüre bu şekilde yapılan kurum kimliği çalışmalarına örnek teşkil edebilecek birçok girdi sağlanmıştır. Bu çalışmada yapılan araştırma, Türkiye'de özel eğitim sektöründe kurumsallaşmış, çok uzun yıllardır var olan ve kendini kanıtlamış Türk Eğitim Derneği'nin Antalya'daki okulunun sahip olduğu kurum kimliğinin, öğretmenlerin tercihi üzerindeki belirleyiciliğini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Son yıllarda özel okul sayılarındaki artış ve getirdiği rekabet kalifiye öğretmen açığı doğurmakla birlikte, öğretmenler açısından da artan tercihleri değerlendirme gerekliliği doğurmuştur. Çalışılacak kurum tercihi yaparken göz önünde bulundurulan kriterleri belirlemek bu araştırmaya ilham kaynağı olmuştur. Bu araştırmaya benzer nitelikteki kimlik çalışmalarının sayıca az olması, yapılan bu araştırmayı literatüre katkı sağlaması açısından da önemli kılmaktadır. Araştırma TED Antalya Koleji'nde gerçekleştirilmiş olup, okul bünyesinde 1 ila 13 yıldır süreyle çalışan 15 öğretmenle derinlemesine görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler öğretmenlerle okul ortamında yapılmıştır. Bu bağlamda toplanan veriler ve bulgular literatür kapsamında yorumlanarak sonuca ulaşmak hedeflenmiştir. Araştırmada kurum kimliğinin hangi öğelerinin öğretmenlerin kurumu tercih etmesinde en çok etkili olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Görüşme soruları bu öğelere göre gruplandırılarak sorulmuştur. Her bir grup soru görüşmecilerin verdiği ortak ya da benzeri cevaplara birkaç alıntı yapılarak literatüre göre yorumlanmış ve sonuç bölümünde de araştırmanın sorularının yanıtı bulgulara göre cevaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Just as every person has an identity, the notion that corporations need to form their own identity and define the crucial parts of this ID has revealed the concept of 'corporate identity'. Corporate identity studies have shown that this concept should be in corporation with some other elements with a corporate point of view instead of applying from an only perspective. Over the years, it has been provided several inputs into the corporate identity literature as an example of these kind of studies. This study has been carried out with the aim of defining the effects of the corporate identity and its elements on teachers' preference of a well-known private school in Antalya which is also a rooted and institutional in Turkey. In recent years, the increases in the number of the private schools and the competition that it has brought about have created a need in terms of qualified teacher. This has extended teachers options in terms of private schools. The fact that the number of identity studies that are similar to this research is few, makes this research important in terms of contributing to the literature. The lack of a similar study in the literature has also made this research a crucial case in terms of its contribution. This research has been carried out in TED Antalya College with 15 teachers from The research was carried out at TED Antalya College and was carried out by in-depth interviews with 15 teachers who have been working in the school for 1 to 13 years. These interviews were conducted with the teachers in the school environment. In this context, the collected data and findings are aimed to be interpreted within the scope of the literature. In the research, the answer was asked to ask which elements of the institution's identity were most effective when the teachers preferred the institution. Interview questions were grouped according to these items and asked. A number of common or similar answers given by each group of interviewers were quoted in the light of the literature and the answer to the questions of the researcher was answered according to the findings.