Kişisel verilerin kaydedilmesi suçu (TCK M. 135)
The offence of recording personal data (TCC article 135)
  1. Tez No: 522692
  2. Yazar: MELİKE KÖSE AYSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: kişisel veri, kişisel verilerin işlenmesi, hukuka aykırı olarak kaydetme, Ceza Hukuku, Türk Ceza Kanunu m. 135, personal data, processing of personal data, to record illegally, Criminal Law, article 135 of Turkish Criminal Code
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kişisel verilerin korunması, dünyada 1970'lerden bu yana tartışılmakta olan ve hukuki metinlerde yer verilen bir hak alanıdır. Özellikle teknolojik gelişmelerin etkisi ile bilginin kaydedilmesi, depolanması ve sınıflandırılmasının kolaylaşması sonucunda kişisel verilerin korunmasının önemi her geçen gün artmaktadır. Bireylerin davranışlarını devamlı bir gözetime konu olmaksızın şekillendirebilmeleri, insan onuru ve kişiliğin serbestçe geliştirilmesi hakkı ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle, kişisel verilerin korunması hakkı temel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirilmektedir. Hatta öyle ki, hukukumuzda kişisel verilerin korunması hakkı toplumsal yaşamın temel bir değeri olarak kabul edilerek buna yönelik birtakım ihlallere karşı cezai yaptırım öngörülmüştür. Hukuki metinlerin pek çoğunda kişisel veri,“kimliği belirli ve belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi”olarak tanımlanmıştır. Kişisel verilerin işlenmesi ise birtakım şartlar altında kişisel veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem olarak açıklanmaktadır. Bu açıklamaların genel ve soyut yapısı, gerek kavramların içeriğinin ve gerekse hakkın kapsamı ile onu koruma mekanizmalarının öğreti ve uygulama aracılığı ile somutlaştırılmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada öncelikle kişisel veri kavramı uluslararası düzenlemeler ve çeşitli ülkelerin ulusal mevzuatları ile yargı kararları ışığında irdelenmiştir. Ardından kişisel verilerin korunmasına yönelik düzenlemelerin tarihsel gelişimi ve 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu başta olmak üzere Türk Hukuku açısından mevcut durum değerlendirilmiştir. Son olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda kişisel verilerin korunmasına yönelik olarak yer verilen suç tiplerine değinilerek kanunun 135. maddesinde düzenlenen kişisel verilerin kaydedilmesi suçu ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Personal data protection is a contentious field worldwide and it has been subjected to legislations since 1970s. As a result of facilitation of recording, storage and classification of information with the effect of technological developments, the importance of personal data protection is increasing day by day. The capability of individuals to shape their behavior without constant monitoring is closely linked to human dignity and the right of free development of his/her personality. Therefore, the right of personal data protection has been considered in the concept of fundemental rights and freedoms. Even so, the right of personal data protection has been accepted as a merit of communal life as such criminal sanctions have been implemented in our laws to adress certain violations. In most legal texts, the concept of personal data has been defined as“any information relating to identified or identifiable individual”. Processing of personal data has been stipulated as any operation which is performed on personal data in certain conditions. The general and abstract nature of these explanations require both the context of consepts and the scope of right as well as the protection mechanisms to be embodied by doctrine and enforcement. In this study, the concept of personal data has been firstly studied in the light of international regulations, national legislations of various countries and precedent. Secondly, the historical development of the regulations for personal data protection and the current position, mainly Personal Data Protection Act which come into force on 7 April 2016, have been evaluated under Turkish law. Finally, the criminal offences that are intended to protect personal data in the Turkish Criminal Code no. 5237 has been considered and offence of recording personal data that is under article 135 has been examined in detail.