Uterin karsinosarkomlar ile grade 3 endometrioid tip endometrium kanserlerin yayılım paterni ve prognostik açıdan karşılaştırılması
Comparison of uterine carcinosarcomas with grade 3 endometrioid type endometrial cancers and their prognostic aspects
- Tez No: 522706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT ÖZGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Uterine carcinosarcoma, high-grade, endometrioid cancer, survival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Uterin karsinosarkomların karsinom kısmının malign özellik gösterdiği, sarkomatöz bileşenin ise metaplazi olduğuna, monoklonal olarak gelişip tamamen epitelyal özellik sergilediğine dair çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bizim çalışmamız uterin karsinosarkomları grade 3 endometrioid endometrium kanseriyle yayılım ve prognostik açıdan karşılaştırılacaktır. Karsinosarkomun prognozunun kötü olduğuna ve agresif olarak tedavi edilmesi gerektiğine inanılmaktadır. Bu çalışmanın karsinosarkoma yaklaşımın değişip değişmemesi ve bir adenokanser olarak değerlendirilip tedavisinin de buna göre değiştirilmesi konusunda yönlendirici olacağı düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: 43 adet uterin karsinosarkom ve 62 adet grade 3 endometrioid adenokarsinom olmak üzere toplam 105 hasta üzerinde retrospektif olarak çalışıldı. Aralık 2000 tarihinden Kasım 2016 tarihine kadar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Biriminde opere edilen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Myometrial invazyon, lenfovasküler invazyon, servikal tutulum, pelvik-paraaortik lenf nodu tutulumu, adneks-over tutulumu, omental tutulum, sitoloji pozitifliği, hastaların son durumları, rekürrens olup olmadığı, aldıkları tedavi, genel yaşam süreleri ve hastalıksız yaşam süreleri SPSS veri tabanına kaydedilmiş ve iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak da karşılaştırılmıştır. Ki-Kare, Student's T ve Mann-Whitney testleri kullanılmıştır. Bulgular: İki grup arasında tümör boyutu (p=0,051), myometrial invazyon derinliği ( karsinosarkom grubunda %11,6 invazyon yok, %30,2 invazyon
Özet (Çeviri)
Aim of The Study: There are many studies showing that the carcinoma part of uterine carcinosarcoma is malignant and the sarcomatous component is metaplasia. For this reason, we aimed to compare uterine carcinosarcomas with high grade epithelial tumors in terms of spread and prognosis with Grade 3 endometrioid endometrial cancers. Materials and Methods: A total of 105 patients, 43 uterine carcinosarcomas and 62 grade 3 endometrioid adenocarcinoma cases, were retrospectively reviewed. Patients who were operated in Gynecologic Oncology Department of Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between December 2000 and November 2016 were included in the study. Patients' age, myometrial invasion (MI), lymphovascular invasion (LVI), cervical involvement (ST), pelvic-paraaortic lymph node involvement (PPALNT), adnexa-ovarian involvement (AOT), omental involvement (OMT), cytology, life status, the duration of treatment, recurrence, overall survival and disease free survival were compared statistically. Results: No statistically significant difference was found between the two groups in terms of stage at the time of diagnosis, tumor size, MI, LVI, ST, PPaLNT, AOT and OmT (p> 0.05). There was statistically significant difference in cytology positivity (%30.8 in carcinosarcoma and %7 in grade 3 endometrioid cancer) (p = 0.02). There was no statistically significant difference in terms of recurrence. Recurrence was %30.2 in the carcinosarcoma, %23 in the vaginal cuff, %7.6 in the pelvis, %23 in the upper abdomen, %23 in the liver and %23 in the lung. Recurrence in grade 3 endometrioid cancer was %20.9, %22 developed in vaginal cuff, %55 in upper abdomen, %11 in pelvis and %11 in lung. The overall survival in the carcinosarcoma was 45.6 months, the 5-year survival rate -stage independent- was %36.3 and the progression-free survival was 34.5 months. The overall survival was 62.3 months, the 5-year survival rate was %59.5, and the progression-free survival was 50.7 months in the Grade 3 endometrioid patients and the difference was not statistically significant. Conclusion: Although no statistical difference can be demonstrated, uterine carcinosarcomas are worse than grade 3 endometrioid type endometrium adenocarcinomas.