Çocuk yoğun bakımda santral venöz kateter uygulamalarının ultrasonografi eşliğinde yapılmasının komplikasyonlar ve başarı oranı üzerine etkileri
The effects of ultrasound guided central venous catheter placement on complications and success rate in pediatric intensive care unit
- Tez No: 522820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN TOLUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk yoğun bakım, santral venöz kateter, kateter ilişkili kan dolaşım enfeksiyonu, ultrasonografi, Child, central venous catheter, catheter related bloodstream infection, pediatric intensice care, ultrasonography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çocuk Yoğun Bakımda Santral Venöz Kateter Uygulamalarının Ultrasonografi Eşliğinde Yapılmasının Komplikasyonlar Ve Başarı Oranı Üzerine Etkileri Santral venöz kateterizasyon acil servis, yoğun bakım üniteleri gibi kritik hastaların olduğu ünitelerde çeşitli endikasyonlarla kullanımı daha yaygın hale gelen intravenöz erişim yöntemidir. Santral venöz kateter kullanımında ki bu artışla beraber uygulama esnasında ve hastanın takibinde hayati öneme sahip komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan ve santral venöz kateter veya hemodiyaliz kateteri ihtiyacı olan hastalarda santral venöz kateterizasyonun ultrasonografi eşliğinde yapılmasının komplikasyon ve başarı oranı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada Mayıs 2014 ile Eylül 2017 tarihleri arasında 12 yataklı 3. basamak biriminden oluşan T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde yatırılarak tedavi edilen 1441 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Çocuk yoğun bakım ünitesinde yatırılarak tedavi edilen bu hastalardan tedavi sürecinde santral venöz kateter ve/veya hemodiyaliz kateteri takılan 200 çocuk hastadaki 275 adet kateter uygulaması incelendi. Çalışma süresince 200 hastaya 275 kateter takılma işleminin 272' si (%98,9) başarılı olup bu kateterler 2722 kateter günü süresince kullanılmıştır. Başarılı olan bu 272 işlemin 111'i (%40,8) femoral, 161'i (%59,2) internal juguler vene takılmıştı. Çalışma için taranan dosyalarda 5 vakada kateter ilişkili kan dolaşım enfeksiyonu tespit edilmiş olup kateter enfeksiyon hızı 1,83/1000 kateter günü olarak saptanmış ve bu oran literatüre göre daha düşük bulunmuştur. Kateter takılması esnasında gelişebilecek mekanik komplikasyonlardan aritmi, pnömotoraks gibi komplikasyonlar görülmezken tromboz 1 hastada, yüzeyel enfeksiyon 1 hastada görülmüş olup literatüre göre görülme oranları oldukça düşük bulunmuştur. Sonuç olarak; Çalışmamızda literatüre benzer şekilde USG eşliğinde santral venöz kateterizasyon işleminin güvenli ve komplikasyon oranlarının düşük olduğu görülmüştür. Santral venöz kateterizasyon özellikle kritik hastalarda tedavi başarısını, konforunu arttıran bir uygulamayken santral venöz kateterizayon uygulamasında da USG kullanımı yaygın hale getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The Effects Of Ultrasound Guided Central Venous Catheter Placement On Complications And Success Rate In Pediatric Intensive Care Unit Central venous catheterization is an intravenous access method which is used more widely in the units with critical patients such as emergency services and intensive care units. The increase in the use of central venous catheter brings along the complications that are vital during the application and follow-up of the patient. The aim of this study was to evaluate the effects of ultrasound guided central venous catheterization on the complication and success rate in patients who were hospitalized in a pediatric intensive care unit and who needed a central venous catheter or hemodialysis catheter. In this study, The records of 1441 patients who were hospitalized in the Pediatric Intensive Care Unit of the T.C. University of Health Sciences Adana Health Research and Application Center were examined retrospectively. From these children who were hospitalized in our pediatric intensive care unit, 200 children with central venous catheters and / or hemodialysis catheters and 275 catheter application were evaluated. During the study, 272 (98.9%) of the 275 catheter procedures in 200 patients were successful and these catheters were used during 2722 catheter days. Of these 272 procedures, 111 (40.8%) were femoral and 161 (59.2%) were inserted into the internal jugular vein. Catheter-associated bloodstream infection was detected in 5 cases and catheter infection rate was found as 1.83 / 1000 catheter days and this rate was found to be lower than the literature. While complications such as arrhythmia and pneumothorax were not observed due to mechanical complications, thrombosis was observed in 1 patient and exit-site infection was seen in 1 patient. As a result; Similar to the literature, it was observed that central venous catheterization was safe and the complication rates were low. While central venous catheterization is an application that increases the success and comfort of treatment especially in critically ill patients, ultrasound guided central venous catheterization should be made widespread.