Akut miyokard infarktüsü sonrası mid-range ejeksiyon fraksiyonu olan hastalarda tikagrelor'un sol ventrikül fonksiyonu ve kardiyovasküler olay sıklığı üzerine etkisi
Effects of ticagrelor on left ventricular function and incidence of cardiovascular events in patients with mid-range ejection fraction after acute myocardial infarction
- Tez No: 522827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA SUNMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktüsü, mid-range ejeksiyon fraksiyon, klopidogrel, tikagrelor, Acut myocardial infarction, clopidogrel, mid-range ejection fraction, ticagrelor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Ejeksiyon fraksiyonu (EF) %40-49 arasında ölçülen hastalar, güncel kılavuzlarda“mid-range EF”(mrEF) şeklinde ayrı bir grup olarak tanımlanmıştır ve bu şekilde yeni araştırmalar için zemin oluşturulması amaçlanmıştır. Bununla birlikte yeni antiagregan ajanların EF üzerine etkisi ile ilgili bilgiler kısıtlıdır. Bu nedenle çalışmamızda yeni bir antiagregan ilaç olan tikagrelor'un akut miyokard infarktüsü (MI) sonrası mrEF'li hastalarda sol ventrikül fonksiyonu ve kardiyovasküler olay sıklığı üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. Araştırmamız için 2016-2017 tarihleri arasında akut MI tanısıyla hastanemize başvuran 762 hasta değerlendirildi. EF değeri %40-49 olan 251 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların bazal demografik özellikleri, laboratuvar, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi (EKO) verileri incelendi. Ayrıca ortalama bir yıllık takip sürecinde sol ventrikül sistolik fonksiyonları ve major advers kardiyovasküler olay (ölüm, serebrovasküler olay, revaskülarizasyon, kardiyak nedenli hastaneye yatış) sıklığı değerlendirildi. Araştırma grubunda 166 (%66.1) hasta tikagrelor ve 85 (%33.9) hasta klopidogrel kullanıyordu. 168 hastada (%66.9) ST-yükselmeli MI, 83 hastada ( %33.1) ST-yükselmesiz MI bulunuyordu. Hastaların ortalama yaşı 62.0±11 yıl olup %71.3'ü erkekti. Hastaların ortalama bazal EF'si %46.5±3.6 olup iki grup arasında anlamlı farklılık yoktu (p=0.2). Tüm hasta grubu değerlendirildiğinde bazalde mrEF'si olanların %5.6'sında (n:14) kontrol EKO'da EF'nin düştüğü ve %38.2'sinde EF'nin yükseldiği saptandı. Tikagrelor grubunda 10 hastanın (%6) takipte EF'sinin düştüğü ve 69'nun (%41.6) ise yükseldiği belirlendi. Klopidogrel kullanan hastaların 4'ünde (%4.7) takipte EF'nin düştüğü ve 27 hastada (%31.8) ise EF'nin arttığı belirlendi. Regresyon analizinde tikagrelor kullanımı EF'deki artışın bağımsız bir öngördürücüsü olarak tespit edildi (β±SE 2.05±0.93; %95 güven aralığı: 0.21-3.90; p=0.029). Ayrıca tikagrelor grubunda kardiyovasküler olay sıklığını klopidogrele göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (%18.6 vs %26.1; p=0.03). Çok değişkenli Cox regresyon modelinde tikagrelor kullanımı kardiyovasküler olay riskini azaltan bağımsız prediktör olarak saptandı (risk oranı=0.48; p=0.005). Çalışmamızda akut MI sonrası mrEF'si olan hastalarda tikagrelor kullanımının klopidogrele kıyasla uzun dönem takipte sol ventrikül fonksiyonlarını iyileştirdiğini ve majör advers kardiyovasküler olayları azalttığını bulduk.
Özet (Çeviri)
Current guidelines define the patients with ejection fraction (EF) values between 40-49% as“mid-range EF”(mrEF) as a separate group, in order to establish a basis for upcoming studies. On the other hand, there is limited information regarding the effects of new antiaggregant agents on EF. Therefore, we herein investigated the effects of ticagrelor, a new antiaggregant drug, on the left ventricular function and cardiovascular event incidence in patients with mrEF after acute myocardial infarction (acute MI). A total of 762 patients admitted to our hospital with the diagnosis of acute MI were evaluated for the study. Of them, 251 patients with an EF value of between 40-49% were included in the study. Basal demographic characteristics of the subjects and their laboratory, electrocardiography and echocardiography (ECHO) data were reviewed. In addition, during one-year follow-up, an evaluation for left ventricular systolic function and major adverse cardiac event (death, cerebrovascular events, revascularization and hospitalization for cardiac reasons) was evaluated. In the study group, 166 (66.1%) patients had ticagrelor and 85 (33.9%) patients had clopidogrel. 168 patients (66.9%) had ST-segment elevation MI, while 83 patients (33.1%) had non-ST-segment elevation MI. The mean age of the patients was 62.0 ± 11 years and 71.3% were male. The mean baseline EF of the patients was 46.5 ± 3.6% and there was no significant difference between the two groups (p = 0.2). It was found ECHO that EF was decreased in 5.6% (n: 14) of the patients with baseline mrEF, while 38.2% of the patients showed an increase in EF. In the clopidogrel group, EF was found to be decreased in 4.7% (n: 4) and increased in 31.8% (n: 27) of the 85 patients. In the ticagrelor group, EF was decreased in 6% (n: 10) of the 166 patients while 41.6% (n = 69) of the patients showed an increase. According to regression analysis, ticagrelor use was found to be an independent predictor of EF increase (β ± SE 2.05 ± 0.93; 95% confidence interval: 0.21-3.90; p = 0.029). Moreover, the use of ticagrelor significantly decreased the frequency of cardiovascular events compared to clopidogrel (18.6% vs 26.1%, p = 0.03). In the multivariate Cox regression model, ticagrelor use was found to be an independent predictor of risk reduction in cardiovascular events (risk ratio = 0.48; p = 0.005). We found in our study that the use of ticagrelor after acute MI improved left ventricular function and reduced major adverse cardiovascular events in long-term follow-up compared to clopidogrel.