Hastanemiz polikliniklerine başvuran kemik dansitometresinde osteoporoz tespit edilen ve edilmeyen hastaların serum kalsiyum ve D vitamini düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the levels of serum calcium and D vitamin of the patients with osteoporosis determined and not in the bone danceitometer applied to OUR hospital polyclinics
- Tez No: 522826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH TÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporosis, serum calcium, serum vitamin D, bone
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız serum kalsiyum ve D vitamini düzeyine bakarak , DEXA ile konulan tanı doğrultusunda hastaların osteoporoz olup olmadığı hakkında ön bilgi sahibi olmak , bu yolla günümüzde sık karşılaşılan,morbidite ve mortaliteye yol açan bu hastalık hakkında profilaksi veya erken tedaviye başlamaktır. Materyal ve metot: İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine başvuran , 50 yaş üzeri , kadın , serum kalsiyum ve D vitamini düzeylerine bakılmış , DEXA uygulanmış ve sonucunda 94 adet osteoporoz tanısı almış , 181 adet osteoporoz tanısı almamış hastalar çalışmaya alındı. Çalışma retrospektif veri analizi olarak planlandı. Bu çalışmada tanımlayıcı istatistikler ve grafikler, istatistiksel analizler (Chi-Square Test, Independent Samples T-Test, One-Way Anova Test ve Pearson Correlation) kullanılmıştır. Bu analizler %95 güven seviyesinde hesaplanmıştır. Analiz ve tanımlayıcı istatistiklerin hesaplanmasında SPSS 19.0 (Statistical Package for the Social Science) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda ; osteoporoz tanısı alan ve almayan hastaların serum kalsiyum ve D vitamini düzeylerini karşılaştırarak anlamlı fark olup olmadığını araştırdık. Eldeki verilerle yaş,kemik durumu,serum kalsiyum ve D vitamini kendi aralarında , tek tek karşılaştırıldı. %95 güvenle yapılan ki-Kare Testine göre Yaş ile Osteoporoz durumu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki yoktur. (χ²=3.381, p=0.184) %95 güvenle yapılan One-Way Anova test'e göre, yaş grupları arasında D vitamini açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.(F=0.552, p=0.576) %95 güvenle yapılan One-Way Anova test'e göre, yaş grupları arasında Kalsiyum açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.(F=0.716, p=0.490) Osteoporoz olan ve olmayan gruplar arasında D vitamini değeri açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur. (t=-0.83, p=0.934) Osteoporoz olan ve olmayan gruplar arasında Kalsiyum değeri açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur. (t=0.587, p=0.564) Ölçülen D vitamini değeri ile Kalsiyum değeri arasında ilişki yoktur.(Pearson Correlation:0.049, p=0.416) Sonuç: Karşılaştırılan değerlerin hiçbiri birbiriyle istatistiksel açıdan anlamlı bulunamamıştır.Bu sebeple,çalışmanın prospektif olarak dizaynı,daha geniş hasta serileri,çalışma kriterlerinin genişletilmesi çalışma amacının gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Anahtar kelimeler : Osteoporoz,serum kalsiyum,serum vitamin D, kemik
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the serum calcium and vitamin D levels, to determine the patients' diagnosis of osteoporosis in the direction of the diagnosis with DEXA, to start prophylaxis or early treatment of this disease, which is the most common cause of morbidity and mortality. Material and method: Patients who were older than 50 years of age, who were admitted to the outpatient clinics of Tepecik Training and Research Hospital, Izmir, were included in the study. The patients who were diagnosed with osteoporosis and were diagnosed with 94 patients with osteoporosis were included in the study. The study was planned as retrospective data analysis. In this study, descriptive statistics and graphs, statistical analysis (Chi-Square Test, Independent Samples T-Test, One-Way Anova Test and Pearson Correlation) were used. These analyzes were calculated at 95% confidence level. SPSS 19.0 (Statistical Package for the Social Science) was used for the analysis and descriptive statistics. Results: In our study; We compared the serum calcium and vitamin D levels of patients with and without osteoporosis. Age, bone status, serum calcium and vitamin D among each other were compared with each other. According to the chi-square test with 95% confidence, there was no statistically significant relationship between age and osteoporosis status. (84² = 3.381, p = 0.184) According to the One-Way Anova test performed with 95% confidence, there was no statistically significant difference between the age groups in terms of vitamin D (F = 0.552, p = 0.576). According to the One-Way Anova test performed with 95% confidence, there is no statistically significant difference between the age groups in terms of Calcium (F = 0.716, p = 0.490). There was no statistically significant difference in vitamin D values between the groups with and without osteoporosis. (t = -0.83, p = 0.934) There was no statistically significant difference between the groups with and without osteoporosis in terms of calcium. (t = 0.587, p = 0.564) There is no relationship between the measured vitamin D value and calcium value (Pearson Correlation: 0.049, p = 0.416). Result: None of the values were statistically significant. Therefore, the prospective design of the study, the wider patient series, and the extension of the study criteria could lead to the realization of the study purpose.