Tek taraflı rotator manşet yırtığı olan hastalarda bilateral akromiohumeral mesafenin MR ile değerlendirilmesi
Mri evaluation of bilateral acromiohumeral distance in patients with unilateral full-thickness rotator cuff tear
  1. Tez No: 522844
  2. Yazar: SERKAN SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN ATLIHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akromiyohumeral mesafe, MR değerlendirilmesi, Rotator manşet yırtığı, Acromiohumeral distance, MR evaluation, Rotator cuff rupture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Tek taraflı tam kat rotator manşet yırtığı olan hastaların X- ray ve MRG' de ölçülen akromiohumeral mesafe (AHM) değerlerinin sağlam tarafta yapılan ölçüm değerleri ile karşılaştırılması amaçlandı. Materyal-Metod: Ortalama yaşı 54,57 ± 7,10 olan 49 hastanın (29 kadın, 20 erkek) tam kat rotator manşet yırtığı olan tarafı hasta grubu, yırtık olmayan tarafı kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. En az beş yıl kas iskelet sistemi tecrübesi olan iki farklı radyolog tarafından X- ray ve MRG' de akromiohumeral mesafe değerleri ölçülerek ortalama AHM değerleri hesaplandı. Ayrıca MRG' de rotator manşet yırtığı olan hastalar (hasta grubu), yırtığın frontal plandaki topografisine göre 3 alt gruba (Patte I, II, III), sagittal plandaki topografisine göre ise 4 alt gruba (S: süperior, AS: anterosüperior, PS: posterosüperior, APS: anteroposterosüperior) ayrıldı. Hasta grubu ve alt grupları ile kontrol grubu arasındaki ilişki istatiksel olarak araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda X- ray' de ölçülen ortalama AHM değeri; hasta grubunda 6,93 mm, kontrol grubunda 9,11 mm, MRG' de ölçülen ortalama AHM değeri; hasta grubunda 5,94 mm, kontrol grubunda 7,46 mm olarak bulundu. Hasta ve kontrol grubunun X- ray ve MRG' de ölçülen ortalama AHM değerleri arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu. Patte I' de ortalama AHM değeri 6,47 mm, Patte II' de 6,03 mm, Patte III' de ise 4,95 mm olup alt gruplar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sagittal plan topografisine göre S lokalize lezyonlarda ortalama AHM değeri 6,39 mm, AS lokalize lezyonlarda 6,44 mm, PS lokalize lezyonlarda 5,8 mm, APS lokalize lezyonlarda ise 4,6 mm olarak bulundu. SxAS arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamsız, SxPS, ASxPS, SxAPS, PSxAPS arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Sonuçlar: Sonuç olarak humerus başının yükselerek akromiohumeral mesafenin daralması, rotator manşet yırtığının sagittal plandaki lokalizasyonu ve frontal planda tendonun retraksiyon derecesi ile yakın ilişkili olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to compare the acromiohumeral distance (AHD) values measured on X-ray and MRI images between shoulder with full-thickness rotator cuff rupture and contralateral healthy shoulder of patients. Materials-Method: We included 49 patients with a unilateral full-thickness rotator cuff tear. The mean age of patients (29 females, 20 males) was 54,57 ± 7,10. Shoulders were divided into 2 groups as shoulders with full-thickness rotator cuff tear and healthy shoulders. The mean AHD values were calculated by measuring the acromiohumeral distance values on X-ray and MRI by two different radiologists with at least five years of experience in musculoskeletal system. Additionally, shoulders with a rotator cuff tear included 3 subgroups (Patte I, II, III) on frontal plane images, and 4 subgroups (S: superior, AS: anterosuperior, PS: posterosuperior, APS: anteroposterosperior) on sagittal MRI images. The relationship between groups and subgroups was statistically investigated. Results: The mean AHD value measured on X-ray was 6.93 mm in the first group; while it was 9.11 mm in the control group. The mean AHD value measured on the MRI was 5.94 mm in the first group; while it was 7.46 mm in the control group. The difference between the mean AHD values of groups on X-ray and MRI was statistically significant. The mean AHD value was 6.47 mm in Patte I; 6.03 mm in Patte II, and 4.95 mm in Patte III. The difference between the subgroups was statistically significant. According to the sagittal plan topography, the mean AHD value was 6.39 mm in S localized lesions; 6.44 mm in AS localized lesions; 5.8 mm in PS localized lesions, and 4.6 mm in APS localized lesions. The relationship between SxAS was not statistically significant, and the relationship between SxPS, ASxPS, SxAPS and PSxAPS was significant. Conclusions: As a result, narrowing of the acromiohumeral distance was found to be closely related to the sagittal plane localization of the rotator cuff tear and the retraction grade of the frontal plane.