Beta talasemi minör tanılı ergenlerde anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety and depression levels of adolescents with thalassemia minor
  1. Tez No: 522900
  2. Yazar: ASLIHAN ARSLAN MADEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYI ELİAÇIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: talasemi taşıyıcılığı, depresif semptomatoloji, komorbid anksiyete, thalassemia trait, depressive symptomatology, comorbid anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Beta talasemi minör hafif anemi ile seyreden, ülkemizde özellikle akdeniz bölgesinde çok sık gözlenen ve klinik belirtileri hafif olsa da kalıtsal aktarım açısından oldukça önemli bir talasemi formudur. Yapılan çalışmalarda beta talasemi majörlü adolesan bireylerde depresyon ve anksiyete oranı arttığı gözlenmiştir. Talaseminin hafif formu olan ve talasemi taşıyıcılığı olarak da adlandırılan beta talasemi minörlü bireylerin ruh sağlığı ile ilgili çalışmalar ise oldukça kısıtlıdır. Birkaç çalışmada talasemi majorlü bireylerde depresyon düzeyinin arttığı belirtilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız beta talasemi minörlü bireylerin depresyon, anksiyete düzeylerini incelemektir. Böylece bu bireylerde komorbid anksiyete ve depresyon sıklığı ve hastalığın yaşam kalitesine etkileri belirlenerek hastaların psikiyatrik destek almalarının gerekliliği ve bir nebze de olsa talasemi taşıyıcılığının önemi vurgulanacaktır. Yöntem: Çalışmamıza çocuk sağlığı ve hastalıları polikliniğinde hemoglobin (Hb) elektroforezi ile beta talasemi minör teşhisi konan 73 ve herhangi bir hemoglobinopatisi olmayan 70 kontrol olmak üzere toplam 143 kişi dahil edildi. Katılımcıların imzalı bilgilendirilmiş onamı alındı. Katılımcılara Hızlı depresif belirti envanteri-ergen- öz bildirim formu (17 madde)' ve 'Çocuklar için Spielberger Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri' uygulandı. Bulgular: Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Yaptığımız çalışmada talasemi minör grubunun anksiyete düzeyi ve sıklığı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma adolesan beta talasemi minörlü bireylerde anksiyete ve depresyon düzeyini inceleyen ilk çalışmadır. Çalışmamızda talasemi minörlü bireylerde anksiyete ve depresyon komorbiditesinin artmadığı göstermiştir. Sonuçlarımız hastanemizde talasemi taşıyıcılarının hastalık hakkında etkin bilgilendirme yapıldığını göstermiş olup ruhsal durumlarını etkilemediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Beta thalassemia is a form of thalassemia that is very common in the Mediterranean region and has a low clinical manifestation, although it has mild clinical signs and is very important in terms of hereditary transference. In studies conducted, adolescents with beta thalassemia major were found to have higher depression and anxiety rates. Studies on the mental health of beta thalassemia minor individuals, also known as thalassemia trait, are very limited. In several studies, higher depression levels were reported among individuals with thalassemia major. The aim of this study was to investigate the levels of depression and anxiety in beta thalassemia minor individuals. Thus, the frequency of comorbid anxiety and depression in these individuals and the effects of the disease on quality of life will be determined and the necessity of psychiatric support for the patients will be emphasized and the importance of thalassemia carrier will be emphasized. Methods: A total of 143 subjects, 73 of whom were diagnosed as beta-thalassemia minor with hemoglobin (Hb) electrophoresis and 70 without any hemoglobinopathy, were included in the study. The signed informed consent of the participants was obtained. The Quick Inventory of Depressive Symptomatology self-report form (17 items) and Spielberger State-Trait Anxiety Inventory for Children were applied to the participants. Results: The data were analyzed by appropriate statistical methods. In our study, the level and frequency of anxiety in the thalassemia minor group were not significantly different compared to the control group. Conclusion: This is the first study to examine the level of anxiety and depression in adolescents with beta thalassemia minor. In our study, there was no increased comorbidity of anxiety and depression in thalassemia minor individuals. Our results showed that thalassemia carriers which were in follow-up in our hospital applied effective information about their disease and their mental status did not affected because of thalassemia minor.