Çocuklarda enfeksiyonla ilişkili havalelerin değerlendirilmesi
Evaluation of infection-related seizures in children
- Tez No: 522899
 - Danışmanlar: PROF. DR. HALUK YAVUZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Enfeksiyonla ilişkili havale, ateşli havale, uyarısız havale, sara, ÜSYE, ishal, EEG, Infection-related seizure, febrile seizure, unprovoked seizure, epilepsy, upper respiratory tract infection, diarrhea, EEG
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET ÇOCUKLARDA ENFEKSİYONLA İLİŞKİLİ HAVALELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ DR. YEŞİM ARSLAN UZMANLIK TEZİ, 2018 Enfeksiyonla ilişkili havale, genellikle mide barsak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi beyinle ilgili olmayan bir enfeksiyon hastalığı sırasında ortaya çıkan ateşsiz havaledir. Hastalığın bir döneminde ateş olabilir, ancak havale olduğu gün çocuğun ateşi yoktur veya ateşi düşüktür. Ateşli havale ve uyarısız havale konuları hakkında çok fazla çalışma olmasına rağmen, enfeksiyonla ilişkili havale hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı'na Ocak 2012- Kasım 2017 arasında havale şikayeti ile başvuran 474 vakanın dosyası incelendi. Hastalar ateşli havale, uyarısız havale ve enfeksiyonla ilişkili havale olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri, klinik özellikleri, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, gelişme geriliği ve sara gelişme durumu dosya kayıtlarından elde edilerek kaydedildi. Ayrıca uyarısız havale ve enfeksiyonla ilişkili havale tanısı konulan hastaların son durumları telefonla öğrenilmeye çalışıldı. Araştırmamızda enfeksiyonla ilişkili havalenin nadir olmadığı, yaklaşık her 6 ateşli havaleli hastaya karşılık 1 enfeksiyonla ilişkili havaleli hasta görüldüğü tespit edildi. Ateşli havale ve uyarısız havaleden farklı olarak kızlarda (% 54,2) biraz daha fazla rastlandığı dikkati çekti. Ortalama 25. ayda, en sık kış aylarında ve yaygın havale şeklinde görüldü. Çoğunlukla 5 dakika içinde sonlandı. En sık üst solunum yolu enfeksiyonu ve ishal hastalıkları sırasında, hastalığın 2-5. gününde rastlandı. Hastaların % 12,1'inde EEG'de epileptiform aktivite görülmüş ve bunların hiçbirisine takip döneminde sara tanısı konulmamıştır. Hastaların % 8,3'ünde yeniden enfeksiyonla ilişkili havale, % 8,3'ünde ateşli havale görüldü. Sara çıkma oranı % 8,3 olarak bulundu. Bu oran ateşli havale grubundakinden (% 1,5) daha yüksek, uyarısız havale grubundakinden (% 53,3) ise daha düşüktür. Ailelerin, yeniden enfeksiyon hastalığı olduğunda düşük ihtimalle de olsa havalenin tekrar edebileceği, ileride sara çıkabileceği şeklinde bilgilendirilmesi yararlı olacaktır. Çalışmamız, hekimlerin enfeksiyonla ilişkili havale konusunda bilgilerinin artırılması gerektiğini, daha geniş vaka bulunduran çalışmaların yapılmasının konuyu daha fazla aydınlatacağını düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF INFECTION-RELATED SEIZURES IN CHILDREN DR. YEŞİM ARSLAN DISSERTATION, 2018 An infection-related seizure is a type of afebrile seizure which generally occurs during course of an infection that is not associated with brain, such as a gastroenteritis and an upper respiratory tract infection. Fever may develop during any phase of a disease but the child is afebrile or with low grade fever on the day of seizure. Although there are many studies on febrile seizures and unprovoked seizures, only a little is known about infection-related seizures. Files of 474 cases which admitted to Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine Division of Pediatric Neurology because of seizures between January 2012 and November 2017 were included in the study. The patients were divided into 3 groups: febrile seizure, unprovoked seizure and infection-related seizure. Patients' demographical characteristics, clinical features, laboratory and imaging findings, growth retardation and the ratio of developing epilepsy were obtained from the files and then recorded. Furthermore, final conditions of the patients with unprovoked seizure and infection-related seizure were tried to be learned via phone calls. It was determined in our study that infection-related seizure was not rare and there was one patient with infection-related seizure versus each six patient with febrile seizures. It was pointed out that it was more commonly encountered in girls (54.2%), in contrast to febrile seizure and unprovoked seizure. These seizures occurred at a mean of 25 months old, most commonly during winter months and as a generalized seizure. These seizures mainly ended within 5 minutes and were encountered most commonly during upper respiratory tract infections and diarrheic diseases at 2nd-5th days of the diseases. The epileptiform activities on EEG were observed in 12.1% of the patients and none of them was diagnosed with epilepsy during their follow-up. The 8.3% of the patients with infection-related seizures developed a re-infection-related seizure and 8.3% developed a febrile seizure. Ratio of developing epilepsy was determined to be 8.3%. This rate was higher than those in the febrile seizure group (1.5%) and lower than the unprovoked seizure group (53.3%). It will be beneficial to inform patients about that seizures may recur when an infectious disease is present, although with low probability, and that epilepsy may develop later. Our study suggested that the knowledge of the physicians about infection-related seizures should be enhance. The studies with a larger number of cases should clarify the issue about infection-related seizures.