Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğine başvuran 65 yaş ve üstü hastalarda çoklu ilaç kullanımı ve uygunsuz ilaç kullanımı sıklığı
Prevalence of multiple drug use and inappropriate drug use in patients 65 years old and older applying to the Neurology Clinic of Eskişehir Osmangazi University
  1. Tez No: 522909
  2. Yazar: MERVE ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BİLGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroloji, Beers kriterleri, STOPP kriterleri, Nöroloji, Beers kriterleri, STOPP kriterleri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Erbaş, M. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğine Başvuran 65 Yaş ve Üstü Hastalarda Çoklu İlaç Kullanımı ve Uygunsuz İlaç Kullanımı Sıklığı. Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2018. Yaşla birlikte kronik hastalıkların artması, fizyolojik değişiklikler ve nörofonksiyonel yetilerde azalma yaşlıların nöroloji kliniklerine başvurusunu artırmaktadır. Çalışmamızda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğine başvuran geriatrik hastalarda uygunsuz ilaç kullanımının ve tedavi uyumuna etki eden faktörlerin Beers 2015 ve STOPP versiyon 2 kriterlerine göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma etik kurul onayını aldıktan sonra 65 yaş ve üzeri kognitif bozukluğu olmayan, gönüllü hastalar üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya katılan 474 hastanın 213'ü (%44.9) kadın, 261'i (%55.1) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 71.19 yıl olarak saptandı. 474 hasta toplamda 2573 ilaç kullanıyordu. Kullandıkları ilaç sayısı ortalama 5.42±2.51; medyan ise 5.00 (4.00 – 7.00) idi. 6-9 arası ilaç kullanan hasta sayısı 161 (%34.0), 10 ve üzeri ilaç kullanan hasta sayısı 29 (%6.1) kişi olarak saptandı. Beers kriterlerine göre 193 (%40.7) hastada uygunsuz ilaç kullanımı belirlendi. STOPP kriterlerine göre 187 (%39.5) hastada uygunsuz ilaç kullanımı vardı. Tedaviye etki eden faktörlere bakıldığında medeni durum, eğitim durumu, aylık ortalama gelir, STOPP kriter ihlal sayısı ve varlığı, Beers kriter ihlal sayısı motivasyon düzeyine, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve aylık ortalama gelir bilgi düzeyine anlamlı derecede etki etmektedir. Hastalarda uygunsuz ilaç kullanımlarını belirlemek olası ilaç yan etkilerini, ilaç etkileşimlerini ve tedavi maliyetlerini azaltır.
Özet (Çeviri)
Erbaş, M. Prevalence of Multiple Drug Use and Inappropriate Drug Use in Patients 65 Years Old and Older Applying to the Neurology Clinic of Eskişehir Osmangazi University. Departmant of Family Medicine Speciality Thesis, Eskisehir, 2018. The increase in chronic diseases with aging, physiological changes and decrease in neurofunctional abilities increase the application of the elderly to neurology clinics. In our study, it is aimed to determine inappropriate drug use according to Beers 2015 and STOPP version 2 criteria and the factors affecting treatment compliance in geriatric patients admitted to Eskişehir Osmangazi University Health Practice and Research Hospital Neurology Clinic. The study was conducted on 65 years old and above voluntary patients who had no cognitive disorder, after receiving the approval of the ethical committee. Of the 474 patients included in the study, 213 of them (44.9%) were female and 261 of them (55.1%) were male.The mean of the patients age was 71.19 years. 474 patients were taking 2573 drugs in total. The mean of drugs they used was 5.42 ± 2.51; the median of drugs they used was 5.00 (4.00 - 7.00). The number of patients using drug between 6-9 was 161 (34.0%), and the number of patients using drug at 10 and above was 29 (6.1%). The use of inappropriate drugs was determined in 193 (40.7%) patients according to the Beers criteria. According to the STOPP criteria, 187 (39.5%) patients had inappropriate drug use. Considering the factors affecting the treatment, marital status, educational status, monthly average income, number of STOPP criteria violations and existence, number of Beers criteria violations have a significant effect on motivation level, age, marital status, education level, monthly average income amd knowledge level. Determining the use of inappropriate drugs in patients reduces possible drug side effects, drug interactions and treatment costs.