2007-2016 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adli Tıp Anabilim dalımızca otopsisi yapılan yüksekten düşmeye bağlı ölümlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
During the 10 years period between 2007-2016, Eskişehir Osmangazi Univercity Department of Forensic Medicine retrospektive evaluation of falling deaths in autopsy
- Tez No: 522908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KARBEYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: adli tıp, yüksekten düşme, iş kazaları, forensic medicine, high drop, Work accident
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Yüksekten düşme sonucu meydana gelen ölümler adli vaka kapsamında değerlendirilip adli hekimlerce otopsi yapılmaktadır. Çalışmamızda, Eskişehir'de 2007 ile 2016 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde otopsi, toksikolojik, histopatolojik inceleme gibi postmortem incelemeler ve adli soruşturma sonucunda, yüksekten düşme nedeniyle öldüğüne karar verilen 261 olgunun yaş, cinsiyet, ölüm nedeni, orijin, otopsi bulguları ile toksikolojik ve histopatolojik bulgulara göre değerlendirildi. Ayrıca, olay yeri, düşülen yer, düşme ile ölüm arasındaki zaman gibi kriterler analiz edildi. Yüksekten düşmeye bağlı ölüm olgularının 179'unun (% 68,6) erkek, 82'sinin (% 31,4) kadın olduğu, en küçük olgunun 3, en büyük olgunun 86 yaşında olduğu, yaş ortalamasının 41±17,6 olduğu belirlendi.Olguların 223'ünün (% 85,4) kaza, 38'inin (% 14,6) ise intihar olduğu belirlendi. Kaza sonucu yüksekten düşme olgularının 151'inin (% 67,7, 151/223) iş kazası şeklinde olduğu belirlendi. Olguların en sık inşaattan düştükleri belirlenmiştir (n=145, % 55,6). Kaza ile yüksekten düşmelerin % 72,2'sinin erkeklerde görüldüğü, intihar yöntemi olarak yüksekten düşmelerin % 52,6'sının kadınlarda görüldüğü belirlendi. Yüksekten düşmeye bağlı ölümlerin en sık (n=105, % 40,2) yaz mevsiminde meydana geldiği saptandı. Ölümcül yaralanmalar değerlendirildiğinde, olguların %88,2 (n=230)'sinde kafa, % 45,6'sında (n=119) göğüs bölgesinde ölümcül yaralar olduğu belirlendi. 193 olgunun (% 73,9) olay yerinde, 68 olgunun (% 26,1) hastanede öldüğü saptanmış olup, en uzun canlı kalan olgu 61 gün sonra ölmüştür. Yaralanma paterninin çeşitliği ve bir çok durumdan etkilenmesi yüksekten düşme olgularını güncel tutmaktadır. Önlenebilir travma olan yüksekten düşmeler mortalitesi yüksek yaralanma grubundandır. Bu nedenle çevresel önlemler, bireylerin eğitimi ve iş güvenliği konusularına gereken önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
. Deaths coming from the high dropout are evaluated within the scope of the forensic case and autopsies are done to the forensic doctors.In our study, postmortem examinations such as autopsy, toxicological and histopathological examinations in Eskisehir between 2007 and 2016 and age, gender, death origin, origin, autopsy findings, toxicological and histopathological findings of 261 cases decided to die due to high fall as a result of forensic investigation according to findings.It was determined that 179 (68.6%) were male, 82 (31.4%) were female, 3 was the youngest, 86 was the oldest and 41 ± 17.6 of the age group.It was determined that 223(% 85,4) of the subjects were found to have accident and 38(14.6%) of them have suicided. It was determined that 151 (67.7%, 151/223) of the accidental fall-off events were in the form of work accidents. It was determined that the cases were the most common falling down in construction areas (n = 145, 55.6%). It was observed that 72.2% of the injuries were seen in males,52.6% of high-level falls were seen in women as suicide method.It was found that high-to-low deaths occurred most frequently in the summer (n = 105, 40.2%).When fatal injuries are utilized,88.2% of the cases (n = 230) had head,193 cases (73.9%) were at the scene,68 cases (26.1%) died in the hospital,the longest surviving case died after 61 days.The diversity of the injury pattern and influences from many situations keeps the fall events from being up to date.High dropout mortality, which is preventable trauma, is in the highly injury group.For this reason, environmental precautions, education of the individuals and safety of work should be given importance.