Kuruyemiş alerjisi olan çocuk hastalarda klinik bulgular ve klinik seyrin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 522914
  2. Yazar: EZGİ HASBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE TOYRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: besin alerjisi, kuruyemiş alerjisi, ceviz, fındık, antep fıstığı, badem, kaju, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, Food allergy, Tree nut allergy, walnut, hazelnut, pistachio, almond, cashew, sunflower seed, pumpkin seed
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yer fıstığı, ağaç fıstığı ve tohum alerjileri, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en sık görülen gıda alerjileri arasındadır. Bu alerjiler şiddetli reaksiyonlara neden olabilir ve genellikle yaşam boyu devam eder. Kuruyemişler Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Ortadoğu, Asya ülkeleri ve ülkemizde yaygın olarak tüketilmekte olan bir besin grubudur; buna paralel olarak alerjik reaksiyonlarına da sıkça rastlanmaktadır. Buna karşın ülkemizde ve dünyada kuruyemiş alerjileri hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda kuruyemiş alerjisinin sıklığı, klinik özellikleri, eşlik eden besin alerjileri ve alerjik hastalıklar hakkında bilgi sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmamızda T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji Kliniği'nde 2010-2017 yılları arasında kuruyemiş alerjisi nedeni ile izlenen hastaların klinik özellikleri, laboratuvar bulguları ve klinik seyri değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 128 hastanın yaş ortancası 2,5 (0,15-17,8) yıl ve %73,4'ü (n=94) erkek idi. Hastaların 109'unda (%85,2) fındık, 60'ında (%46,8) ceviz, 47'sinde (%36,7) antep fıstığı, 37'sinde (%28,9) badem, 22'sinde (%17,2) kaju fıstığı, 12'sinde (%9,4) kabak çekirdeği, 10'unda (%7,8) ay çekirdeği alerjisi vardı. Çalışmaya dahil edilen 128 hastanın 54'ünde (%42,2) tek bir kuruyemişe, 74'ünün (%57,8) birden fazla kuruyemişe karşı alerjisi vardı. Otuz bir hastada (%24,2) 2; 18 (%14,1) hastada 3; 9 (%7,0) hastada 4; 9 (%7,0) hastada 5; 3 (%2,3) hastada 6; 4 (%3,1) hastada 7 kuruyemişe karşı alerji tespit edildi. Kuruyemiş alerjisine eşlik eden diğer besin alerjilerine bakıldığında; hastaların 53'ünde (%41,4) yumurta, 36'sında (%28,1) inek sütü, 32'sinde (%25,0) yer fıstığı, 18'inde (%14,1) kırmızı mercimek, 16'sında (%12,5) yeşil mercimek, 13'ünde (%10,2) nohut, 12'sinde (%9,4) buğday alerjisi vardı. Kuruyemiş alerjisi olan hastalarda başvuru şikayetleri, %33 ürtiker, %16 anjioödem, %12 anafilaksi, %20 cilt bulguları, %17 solunum bulguları ve %2 besin ilişkili enterokolit olarak tanımlandı. Hastaların 36'sında (%28,1) astım, 7'sinde (%5,5) atopik dermatit, 3'ünde (%2,3) DOCK 8 eksikliği, 1 hastada (%0,8) yaygın değişken immün yetmezlik (CVID) vardı. DOCK 8 eksikliği ve CVID olan hastalar çalışmadan çıkarıldı. Hastalarımızın 47'sinde (%36,7) aeroalerjen ile duyarlanma vardı. Polen alerjisi 38 (%29,7), ev tozu akarı 8 (%6,3), hayvan tüyü 7 (%5,5), küf mantarı 5 (%3,9), hamam böceği ile duyarlanma 4 (%3,1) hastada tespit edildi. Çalışmaya alınan hastaların izlem sürelerinin ortanca değeri 12,28 (0,03-85,30) ay olarak saptanmıştır. Tek kuruyemişe karşı alerjisi olan 54 hastanın izlem süreleri içerisinde düzelme durumlarına bakıldığında, kuruyemiş alerjisi düzelen 18 (%33,3) hastanın 16 'sının (%88,9) fındık, 2'sinin (%11,1) ceviz alerjisinin düzeldiği belirlendi. Tek kuruyemişe karşı alerjisi olup da düzelen hastaların düzelme yaşı ortanca değeri 41,4 (13,2-229,7) ay idi. Birden fazla kuruyemişe alerjisi olan 74 hastanın 24'ünde (%32,4) en az bir kuruyemiş alerjisinde düzelme oldu. Hastaların 13'ünde (%17,6) alerji oldukları tüm kuruyemişlere karşı tolerans gelişirken, 11'inde (%14,8) ise bir kısmına karşı tolerans gelişmiş, diğerlerinde kuruyemiş alerjisi devam etmiştir. Birden fazla kuruyemişe alerjisi olan 74 hastanın 21'inin (%28,4) fındık, 13'ünün (%17,6) badem, 10'unun ceviz (%13,5), 5'inin (%6,8) antep fıstığı, , 2'sinin (%2,7) kaju fıstığı, 2'sinin (%2,7) ay çekirdeği ve 2'sinin (%2,7) de kabak çekirdeği alerjisinde düzelme olduğu gözlendi. Birden fazla kuruyemişe karşı alerjisi olup da kısmi ya da tamamen düzelen hastaların düzelme yaşı ortanca değeri 57 (12,17-156,03) ay idi. İki kuruyemişe karşı alerji saptanan 31 hastanın 9'unda (%29,0); Üç kuruyemişe karşı alerji saptanan 18 hastanın 3'ünde (%16,7); Dört kuruyemişe karşı alerji saptanan 9 hastanın 1'inde (%11,1) tüm kuruyemişlere tolerans gelişti. Beş, 6 ve 7 kuruyemişe alerjisi olan hastaların hiçbirinde tam düzelme görülmedi. Sonuç: Fındık ve ceviz çalışmamızda alerjiye en sık neden olan kuruyemişlerdi. Kuruyemiş alerjilerinin, kuruyemiş dışı diğer besin alerjileri ile birlikte görülme oranı yüksektir. Tek kuruyemişe karşı alerjisi olan hastaların %33,3'ünde, çoklu kuruyemiş alerjisi olan hastaların %32,4'ünde izlem süreleri içinde tolerans gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Clinical Symptoms and Clinical Course in Pediatric Patients with Tree Nut Allergy Tree nuts, peanuts and seed allergies are the most common food allergies in both children and adults. These allergies can cause severe reactions and usually continue a lifetime. Nuts are a food group that is widely consumed in countries with coasts in the Mediterranean, Middle East, Asian countries and our country; allergic reactions are frequently encountered in parallel. In spite of this, there is not enough study about nuts allergies in our country and in the world. In this study, we aimed to provide information about the frequency, clinical features, nutrient allergies, allergic diseases and prognosis of nuts allergy. In our study, clinical characteristics, laboratory findings and prognosis of patients who were followed up between the years 2010-2017 at T.R. University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital, Child Allergy Clinic for nuts allergy were evaluated. The median age of 128 patients included in the study, was 2.5 (0.15-17.8) years and 73.4% (n = 94) were male. One hundred and nine (85.2%) patients had hazelnuts, 60 (46.8%) had walnuts, 47 (36.7%) had pistachio, 37 (28.9%) had almonds, 22 ( 17.2% were cashew nuts, 12 (9.4%) had pumpkin seeds and 10 (7.8%) had sunflower allergy. Fifty four (42.2%) patients had allergy to a single tree nut, 74 (57.8%) patients were allergic to more than one tree nut of the 128 patients included in the study. Thirty-one patients (24.2%) had 2; 18 (14.1%) patients had 3; 9 (7.0%) patients had 4; 9 (7.0%) patients had 5; 3 (2.3%) patients had 6; 4 (3.1%) patients were found to have allergies to 7 types of tree nuts. Other nutritional allergies associated with tree nuts allergy are investigated; 53 of the patients (41.4%) had egg, 36 (28.1%) had milk, 32 (25.0%) had peanuts, 18 (14.1%) had red lentils, 16 had green lentil (12.5%), 13 had chickpea in (10.2%), and 12 (9.4%) had wheat allergy. Application complaints in patients with tree nut allergy were defined as 33% urticaria, 16% angioedema, 12% anaphylaxis, 20% other (atopic dermatitis and maculopapuler rash) skin manifestations, 17% respiratory symptoms and 2% food-related enterocolitis. Thirty-six patients (28.1%) had asthma, 7 patients (5.5%) had atopic dermatitis, 3 patients (2.3%) had DOCK 8 deficiency, and 1 patient (0.8%) had widespread variable immunodeficiency ( CVID). Patients with DOCK 8 deficiency and CVID were excluded from the study. 47 patients (36.7%) had atopy with aeroallergen. Pollen 38 (29.7%), house dust mite 8 (6.3%), animal hair 7 (5.5%), mold fungus 5 (3.9%), cockroach 4 (3.1%) sensitizations were detected. The median value of the pediatric patients follow-up period was 12.28 (0.03-85.30) months. When the 54 patients with single allergies were examined within the follow-up period, 18 (33.3%) patients' nuts allergy has healed; 16 (88.9%) patients had hazelnuts and 2 (11.1%) patients had walnut allergy. The median age of the patients who had an allergy to a single tree nut was 41.4 (13.2-229.7) months. n one tree nut, was 57(12,17 -156.03) months. Nine (29,0%) of the 31 patients who had allergy to two tree nuts; three (16.7%) of the 18 patients who had allergy to three tree nuts; one (11,1%) of the 9 patients who had allergy to four tree nuts, developed tolerance to all tree nuts which they had allergy. None of the five, 6 and 7 tree nut allergic patients had complete remission. Result: Hazelnut and walnut were the most common cause of allergies in our study. Nuts allergies are common with food allergies other than nuts. Tolerance was observed 33.3% of one tree nut allergic patients and in 32.4% of patients with multi-nut allergy in follow-up periods.