Karayemiş (Prunus laurocerarus l.) meyvelerinde gelişme ve olgunlaşmaya bağlı olarak bazı organik madde miktarları ile polifenol oksidaz aktivitesindeki değişimlerin arştırılması
Investigation on the changes in the amounts of some organic substances and polyphenol oxidase activity during development and ripening of Cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) fruits
- Tez No: 66950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Prunus laurocerasus, Polifenoi Oksidaz, Gelişme ve Olgunlaşma, Çözünebilir Protein, Fenolik Madde, C Vitamini, Toplam Karbohidrat, Prunus laurocerasusy Polyphenol oxidase, Development and Ripening, Soluble Protein, Phenolic Substance, Vitamin C, Total Carbohydrate VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu çalışmada, karayemiş (Prunus laurocerasus L.) meyvelerinde gelişme ve olgunlaşma sürecine bağlı olarak polifenoi oksidaz (PFO) aktivitesindeki ve toplam karbohidrat, çözünebilir protein, fenolik madde ile askorbik asit miktarlanndaki değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla, iki karayemiş kültivanna ait meyvelerde PFO aktivitesi ve diğer parametreler spektrofotometrik metodlarla analiz edilmiş ve bu analizlere çiçeklenmeden iki ay sonra başlanarak, meyvelerin tamamen olgunlaşmasına kadar devam edilmiştir. Yapılan tayinlerde, PFO aktivitesi meyve büyümesi ve gelişimi boyunca gittikçe artmış, olgunlaşma safhasında ise aktivite değerinde azalma olmuştur. Ayrıca sözkonusu periyotta toplam karbohidrat ve çözünebilir protein miktarlarının önemli derecede arttığı, C vitamini (askorbik asit) miktarının ise azaldığı kaydedilmiştir. Fenolik madde miktarında da PFO aktivitesine benzer değişimler tespit edilmiştir. Meyvelerde poliakrilamid jel elektroforezi ile 1-2 PFO izoenzimi belirlenmiştir. Karayemiş meyvelerinde gelişme ve olgunlaşma sürecine bağlı olarak PFO erizimrnin özelliklerinin ve meyvenin kimyasal içeriğinin belirlenmesi ile literatüre orjinal katkılar sağlanmıştır. Elde edilen bilgilerin, ileride bu bitkinin kültür formlarının arttırılması ve değerlendirilmesi çalışmalarına ışık tutacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the changes of activity in polyphenol oxidase (PPO) during the development and ripening of cherry laurel fruits were investigated. Also, the changes of amounts in total carbohydrate, soluble protein, phenolic substances and ascorbic acid were determined. For this purpose, PPO activity and the other parameters in fruits which picked up every week from two cherry laurel cultivar were spectrophotometrically measured and, these analyses were begun after two months of pollination and continued until the fruits are mature. At the end of analyses, PPO activity gradually increased during the development of fruits, however,it decreased in the stage of ripening. Total carbohydrate and soluble protein level significantly increased, on the contrary, the level of vitamin C (ascorbic acid) decreased during the development and the ripening of the fruits. The changes in the phenolic substance content of fruits were determined as similar with changes in PPO activity. In addition, one to two PPO isoenzymes in fruits were determined by polyacrylamide gel electrophoresis. The investigation of features of polyphenol oxidase and the determination of the chemical content of cherry laurel fruits made originally contribution to the literature. It is expected that obtained results can be used for processing of the fruits and for increasing number of their cultivar forms.