Antihipertansif tedavi endikasyonu olmayan iskemik stroke hastalarında pro-bnp ve troponın I seviyelerinin kısa dönem (14.gün) mortalite öngördürücü değerliliklerinin belirlenmesi
Determining the value of pro-BNP ve troponşn I levels in predicting short term mortality (14.days) in ischemic stroke patients with no antihypertensive treatment indication
- Tez No: 522961
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DENİZBAŞI ALTINOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Troponin I, Pro BNP, Prognoz, Ischemic stroke, Troponin I, Pro- BNP, prognosis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş: İnme gelişen hastaların büyük bir kısmının ilk başvuru ve ilk tedavi başlangıç yeri acil servislerdir. Tetkik ve tedavilerin planlanması ve uygun şekilde sarf edilmesi için hastaların prognozunu öngörebilmek de inmeli hastaya yaklaşımda önemli yer tutmaktadır. İnmede prognozunu belirleyebilmek için serum biyobelirteçleri ile birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada serum Troponin I ve Pro- BNP seviyelerinin kısa dönem (14.gün) mortaliteyi öngörüdürücülüğünün araştırılması amaçlandı Metod: Progresif gözlemsel bir çalışma düzenledik. Çalışmamıza 18 ay boyunca dışlama kriterleri ile çelişmeyen 134 hastanın 121'ini dahil edildi. Hastalardan rutin alınan kan tetkikleri ile birlikte Pro- BNP ve Troponin I tetkikleri de istendi. 14. gün mortalite incelemeleri ÖBS (Ölüm Bildirim Sistemi) üzerinden yapıldı. Her bir biyobelirteç için ROC eğrileri çizilerek duyarlılık ve özgüllüğün en yüksek olduğu eşik değerler tespit edildi. Bu eşik değerlerdeki her iki biyobelirtecin klinik değerlik ölçütleri hesaplandı. Sonuçlar: Pro- BNP'nin 14.gün mortalite açısından tanısal değerliliği ROC eğrisi ile değerlendirilmiş olup eğri altında kalan alan (EAA) 0.68 (%95 GA 0.59-0.769) olarak bulunmuştur(p:0.0122). Duyarlıklık ve özgüllüğün en yüksek olduğu Pro- BNP kesit değeri 509 pg/ml olarak belirlenmiştir. Bu değerdeki Pro- BNP'nin duyarlılığı 85.7 (%95 GA: %57.2 - 98.2) ,özgüllüğü 49.5 (%95 GA 39.7-59.4) olarak saptanmıştır. Troponin I değerlerinde iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p:0.1022). Tartışma: İskemik inmeli hastalarda mortaliteyi öngördürmede çeşitli biyobelirteçler araştırılmaktadır. Çalışmamız sonuçlarına göre yüksek proBNP değerleri ile mortalite arasında ilişki saptanmıştır. Bu konuda daha kapsamlı ve hasta sayısının daha fazla olduğu çalışmalarla alt gruplar ve altta yatan diğer hastalıklar ile mortaliteyi öngördürmedeki rolü açısından bu kesit değerlerin ilişkisi daha fazla hasta sayılarında incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectives: Emergency departments are the first place to start treatment for most stroke patients. Prognosing patients for planning and proper management of the therapies has an important place in approaching stroke patients. Many studies have been carried out with serum biomarkers especially in terms of prognosis stroke . Our objective, in this study, is to research short term (14th day) mortality prediction of serum Troponin I and Pro- BNP levels. Method: We organized a progressive observational study. We included 121 of 134 patients in our research from 06.05.2016 for 18 months. In our study, pro-BNP and troponin I requests were added with blood tests routinely taken from patients at the time of application. 14th mortality studies of the patients were made through ÖBS (Death Notification System). The ROC curves were drawn for each biomarker to determinate the highest values of sensivity and spesificity. The clinical severity scores of these biomarkers were calculated. Results: The value of 14th day mortality was assessed by ROC curve and the area under curve (AUC) was found 0.68 (%95 GA 0.59-0.769). The sensitivity and spesivity of the Pro-BNP treshold value is found to be 509pg/ml. The sensivity of this Pro-BNP values is 85.7 (%95 GA: %57.2 - 98.2) , specifity 49.5 (%95 GA 39.7-59.4). There was no statisticallly significant difference between the two groups in Troponin I values (p:0.1022). Discussion: Various biomarkers are investigated for prediction of mortality in ischemic stroke patient.According to our study elevated Pro-BNP values are associated with mortality.Further study with larger patient cohorts can be studied regarding the relationship between these treshold, in terms of predicting the mortality, in a more comprehensive study, as well as using subgroup and underlying conditions.