Acil servise ayak bileği travması sebebiyle başvuran ve ottawa kriterlerine göre radyolojik görüntüleme endikasyonu olan hastalarda ultrasonografi sonuçlarının ortopedi kliniğinin direk grafi ve bilgisayarlı tomografi ile tespit ettiği sonuçlar ile karşılaştırılması
- Tez No: 522962
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DENİZBAŞI ALTINOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: ayak bileği, ultrason, acil servis, ankle, ultrasonography, emergency services
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Tüm dünyada ve Türkiye'de acil servislerin yoğunluğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu yoğunluğun önemli bir kısmını travma hastaları oluşturmaktadır. Bu hastaların acil serviste uzun süre kalmaları hem acil serviste çalışanlar hem de hastalar için büyük sorun teşkil etmektedir. Hastanede kalış süresini kısaltmak için erken tanı koyulması ve hastanın en kısa sürede acil serviste tetkik ve tedavi işlemlerinin tamamlanması önem arz etmektedir. Hastaya tanı konulabilmesi için sıklıkla radyolojik tetkiklere ihtiyaç duyulmakta ve hastalar radyoloji bölümüne yönlendirilmektedir. Hastanın acil servisten başka bir yere gitmeden tanı alması acil serviste kalma sürelerini ciddi anlamda kısaltabilir. Daha önce yapılan çalışmalarda yatak başı USG ile kırık tanısı konulabileceği gösterilmiştir. Biz de çalışmamızda ultrason yardımı ile ayak bileği travmalarında kırık tanısının koyulabileceğini göstermeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tek merkezli prospektif olarak dizayn edilmiştir. Acil Servise ayak bileği travması ile başvuran dahil edilme kriterlerine uygun olan hastalardan Ottawa kriterlerine göre görüntüleme endikasyonu olan 88 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların adı, yaşı, cinsiyeti, anamnez ve fizik muayene bulguları kaydedildikten sonra tek uygulayıcı tarafından yatak başı USG yapıldı ve kırık olup olmadığı değerlendirildi. Daha sonra hastanın radyolojik tetkiki planlanarak ortopedi bölümüne konsülte edildi. Uzman bir ortopedist tarafından hasta grafileri ve BT sonuçları ile birlikte değerlendirildi ve tespit ettiği sonuç altın standart olarak kabul edildi. Her iki sonuç karşılaştırıldı ve ultrasonun tanı koymada kullanılıp kullanılamayacağına bakıldı. Bulgular ve Sonuç: Çalışmamıza dahil edilen hastaların 53 tanesi (%60,2) erkek, 35 tanesi (%39,8) kadın hastadır. Hastaların ortalama yaşı 36,0 yıl (25,0-46,0) olarak saptanmıştır. Toplam kırık görülen vaka sayısı 17 (%19,3) olup USG ile bu vakaların 15 (%17,0) 'inde kırık saptanmıştır. Ortopedinin radyolojik tetkikler ettiği sonuçlar ile acil serviste yapılan fizik muayene ve yatak başı USG ile elde ettiği sonuçlar karşılaştırıldığında, USG' nin sensitivitesi (duyarlılık) %88,2 (%63,6-%98,5), spesifitesi (seçicilik) %100 (%94,9-%100), pozitif prediktif değeri %100, negatif prediktif değeri %97,3 (%90,6- %99,2) olarak saptanmıştır. Bu bulgular sonucunda USG nin ayak ve ayak bileği kırıklarında tanı koymada etkili bir yöntem olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Overcrowding of emergency services in all over the world and also in Turkiye is known by everyone. Trauma patients constitute a significant part of this work intensity. The long stay periods of these patients in the emergency department is a huge problem for both the emergency department staffs and the patients. It is important to establish an early diagnosis to reduce the period of staying in hospital and to complete the examination and treatment procedures in the emergency department as soon as possible. Radiological examinations are frequently needed to diagnose the patient and patients are referred to the radiology department. Diagnosis of the patient in the emergency room can reduce the length of stay in the emergency department. Previous studies have shown that fractures can be diagnosed with the help of USG. The purpose of this study is to determine the diagnostic value of ultrasonography in ankle fractures and to compare the results with results of orthopedists that were obtained by clicinical examination and radiological methods. Material and methods: This study was designed as a single center in Marmara University Faculty of Medicine Pendik Training and Research Hospitalprospectively. 88 patients who were admitted to the Emergency Department and had x ray imaging indication according to Ottawa criteria were included in our study. After the name, age, sex, history and physical examination findings of the patients were recorded, bedside USG was performed by a single practitioner and it was evaluated whether there was a fracture or not. Radiological imaging of the patients were taken ahead and then patients were consulted to the orthopedics department.Patients were evaluated by a specialist orthopedist with their radiographs and CT scans and the results of orthopedist were accepted as the gold standard for diagnosis. Both results were compared and whether ultrasound could be used for diagnosis or not. Results and conclusion:When the results obtained with bedside USG in the emergency room and the results of orthopedics with radiological tests were compared, sensitivity (sensitivity) of USG was 88.2% (63.6% -98.5%), specificity (selectivity) was 100% (94.9% - 100%), positive predictive value was 100%, negative predictive value was 97.3% (90.6% - 99.2%). We believe that ankle USG is an effective method in diagnosis of foot and ankle fractures.