İletişim meslek lisesi öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeylerinin müfredat ile ilişkisi:' Elazığ örneği'
The relationship between media literacy level and curricullum of communication vocational scholl students : Elazığ (As an) example
  1. Tez No: 523014
  2. Yazar: PERİHAN GEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, İletişim Meslek Liseleri, Müfredat, Elazığ, Media Literacy, Communication Vocational High School, Curriculum, Elazıg
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Günümüzde bilim ve teknolojinin hızla gelişmesi iletişim araçlarını ve iletişim şekillerini değiştirmiştir. Bugün medya haber ve bilgi vermenin yanı sıra bireylerin yaşam şekillerini belirleyerek duygu, düşünce ve davranışların şekillenmesinde de önemli bir etkiye sahiptir. Her geçen gün toplumsal yaşamda daha fazla yer edinen medyanın olumsuz etkilerine karşı bireylerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda günümüzde her bireyin kazanması gereken en önemli beceri medya okuryazarlığıdır. Medya okuryazarlığı medyadan gelen her türlü içeriğin yönlendirici özelliğini fark etme ve medya içeriklerine eleştirel bakabilme becerisidir. Bu araştırma İletişim Meslek Lisesi öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeylerinin müfredatla ilişkisini ve İletişim Meslek Lisesi eğitim müfredatının medya okuryazarı bireyler yetiştirmede ne derecede etkili olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Elazığ il merkezinde bulunan Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim gören 10-11-12. Sınıf; Gazetecilik, Radyo Televizyon, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri bölümlerinde okuyan 153 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiş olup veri toplamak amacıyla Karaman ve Karataş (2009) tarafından geliştirilen 17 maddeden ve üç alt boyuttan oluşan“Medya Okuryazarlık Düzey Belirleme Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 20.00 istatistik programından yararlanılmış ve araştırmada frekans, yüzde, aritmetik ortalama hesaplanmış; değişkenler arasındaki ilişkinin bulunması için Ki-Kare analizi, bağımsız iki örneklem T testi ve tek yönlü Varyans analizi (LSD) testi kullanılmıştır. Medya okuryazarlık düzey belirleme ölçeği verileri ortalamasına göre İletişim Meslek Lisesi öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeylerinin normalin üstünde olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerden görsel ve yazılı medyayı yakından takip edenlerin, sıklıkla internet kullananların medya mesajlarına karşı farkındalıklarının daha fazla olduğu saptanırken, bu mesajlara eleştirel bakabilme, içerik hakkında kendini yönlendirebilme becerilerinin de yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra medya mesajlarının içeriklerini analiz ederek tepki verme becerilerinin biraz daha yetersiz düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, İletişim Meslek Lisesi eğitim müfredatının medya okuryazarı bireyler yetiştirmede yeterli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In todays world, rapid advances in science and technology changed communicaton devices as well as means of communication. In addition to its main function of broadcasting news and information, today's media has become more effective in shaping the emotions, thoughts and actions of individuals by influencing their lifestyles. It becomes imperative to increase the individuals' awareness against negative effects of the media that gains wider acceptance in social life. Towards this goal, the most important skill every individual must gain is media literacy. Media literacy can be defined as the skill to differentiate the influential aspect of any content of the media and the ability to evaluate that content with a sense of criticism. This research paper aims to reveal the relationship between media literacy of students of Vocational High Schools in Communication and the schools curricullum as well as the degree of effectiveness of the curricullum in the education of students' media literacy. The research has been done on 153 students studying 10-11-12th grade students in 2017- 2018 Academic Year, in the departments of Journalism, Radio-Television, Public Relations and Organizational Services in Necip Gungor Kisaparmak Vocational and Technical High School located in the Central City of province of Elazig. The work has been done in Relational Screening Model developed by Karaman and Karatas (2009) utilizing“Media Literacy Level Determination Criteria”that comprises seventeen titles with three subchapters. A Statistics Program named SPSS 20.00 has been used for data analysis, also, frequency, percentage, artihmetic mean have been computed, and to evaluate the relation between variables, Chi-Square analysys, Binary-Independent-Variable Sampling T-test and Linear Variance Analysis (LSD) Test has been utilized. The research result has shown that the media literacy level of students' of the Communication Vocational High School is higher than normal. Furthermore, students who closely follow visual and press media as well as those who use internet have shown to possess a higher awareness of media messages and as well as abilities of critical observation and higher self-guidance of the content of these messages. In addition, it has also been determined that ability to react by analyzing content of these media messages as well as their ability of their selfawareness of their influence in the process is somewhat lower. As a result, Curricullum of the Communication Vocational High School has been found to be satisfactory in educating individuals with a sense of media literacy.