Siyasal iletişim ve yeni medya ilişkisi: Zeytin Dalı Harekatı sürecinde siyasal parti liderlerinin Twitter kullanımlarının analizi
Political communication and new media relationship: Analysis of twitter uses of political party leaders in operation of Zeytin Dalı
  1. Tez No: 523015
  2. Yazar: YILMAZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Yeni Medya, Zeytin Dalı Harekatı, İçerik Analizi, Political Communication, New Media, Operation of Zeytin Dalı, Twitter, Content Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İnsanlığın ortaya çıkmasından günümüze dek varlığını sürdürmekte olan iletişim, farklı zamanlarda farklı modellerde vücut bulan bir kavramdır. Antik çağlardan günümüze dek işlenen siyaset olgusu ise her daim popülerliğini koruyan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyaset ve iletişim kavramlarının bir sentezi olan siyasal iletişim, idare yetkisini ele alabilmek adına yüksek öneme sahip bir uygulamadır. Son dönemde yapılan araştırmalar, bilgisayar ve internet teknolojisinin süratle gelişmesinin paralelinde, sosyal medyanın gün geçtikçe daha çok kişi tarafından kullanılan bir alan olduğu sonucunu sunmaktadır. Sosyal medya platformunun en önde gelen“marka”larından biri olan Twitter, geniş halk kitleleri tarafından kullanılmakta olan bir mikroblog ortamıdır. Twitter aynı zamanda, siyasetçilerin hedef kitlelerine ileti gönderebilme amacı ile geleneksel medyadaki filtrelere takılmadan kullanabildikleri bir siyasi söylem odasıdır. Yeni medya araçları kullanılarak uygulanan siyasal iletişimde, geleneksel medya araçlarının kullanımına göre daha özgür bir yapı olduğu söylenebilir. İçerik analizi sosyal bilimlerde kullanılan önemli bir araştırma yöntemidir. İçerik analizinin bir kolu olan frekans analizi, sözcüklerin sayısal (yüzdesel ve oransal) açıdan görünme sıklıklarını ortaya çıkarmaya yarar. İçerik analizin bir diğer kolu olan kategorisel analiz ise, belirli bir iletinin öncelikle bölümlere ayrılması ve bunun akabinde bu bölümlerin önceden tespit edilen kriterlere göre kategoriler şeklinde gruplara ayrılmasıdır. 1980'li yılların başından beri, özellikle güneydoğu sınırında terör sorunu yaşayan Türkiye Cumhuriyeti, bu problemin çözümü adına ülke sınırları içerisinde ve sınır ötesi kapsamlarda askeri operasyonlar yapmıştır. Bu operasyonlardan biri ise, 20 Ocak 2018 tarihinde Suriye'nin Afrin kent merkezinde PKK/PYD-YPG ve DEAŞ hedeflerine yönelik olarak yapılan Zeytin Dalı Harekatı'dır. Bu çalışma,“siyasal iletişim”ve“yeni medya”konularındaki kuramsal araştırmalara ek olarak, siyasal partilerde genel veya eş genel başkanlık görevi yapmış olan yedi siyasi figürün“Zeytin Dalı Harekatı”gibi önemli bir konuda Twitter'da yaptıkları paylaşımların içerik analizi yöntemi ile çözümlenmesinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Communication, which has been continuing its existence from the emergence of mankind to the day-to-day, is a concept embodied in different models at different times. Political phenomena that have been carried out from antiquity to day-to-day is a reflection of a phenomenon that maintains the popularity of every period. Political communication, which is a synthesis of concepts of politics and communication, is an application with a high degree of importance in order to handle the authority of administration. Recent research has concluded that social media is a field that is used by more and more people in parallel to the rapid development of computer and internet technology. One of the leading“brands”of the social media platform, Twitter is a microblogging medium that is used by large public figures. At the same time, Twitter is a room of political discourse that politicians can use to send messages to their target masses, and without sticking to filters in the traditional media. It can be said that the political communication using the new media tools is a more free structure than the use of traditional media tools. Content analysis is an important research method used in social sciences. Frequency analysis, which is a branch of content analysis, reveals the frequencies of appearance of words in numerical (percentage and proportional). Another category of content analysis is categorical analysis, in which a particular message is first segmented into segments, which are then grouped into categories according to previously determined criteria. Since the beginning of the 1980s, particularly in the southeast border of the problem of terrorism living in the Republic of Turkey, in the solution of these problems on behalf of the country's borders and cross-border military operations have coverage. One of these operations is the Operation of Zeytin Dalı, which was carried out on 20 January 2018 in the Afrin city center of Syria in line with the targets of PKK/PYD-YPG and DEAŞ. In addition to the theoretical researches on“political communication”and“new media”, this study was carried out by analyzing the contents of Twitter on the important topics like“Operation of Zeytin Dalı”, which were general or co-chairperson of political parties, it is formed.