Elit karate ve taekwondocuların hamstring ve quadriceps kuvvet oranlarının bazı motorik özellikler üzerindeki etkisinin karşılaştırılması
Comparing the of hamstring and quadriceps force ratios of elite level karate and taekwondo athletes on some motoric characteristics
- Tez No: 523034
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇATIKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Karate, Taekwondo, İzokinetik Ölçüm, Smartspeed, Çabukluk, Sprint, Karate, Taekwondo, İsokinetic Measurement, Smartspeed, Agility, Sprint
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç:Bu çalışma, karate ve taekwondo branşlarındaki sporcuların hamstring ve quadriceps kas oranlarını incelemeyi ve bu iki branş arasındaki farklılığın teknik ya da kuvvet farklılığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya İzmir ve Manisa illerinde aktif spor yapan elit düzeyde 12 karate ve 12 taekwondo yapan kadın sporcu gönüllü katılmıştır. Çalışmada yer alan gönüllüler çalışma süresince herhangi bir müsabakaya katılmamış ve haftada 5 gün 10 saatlik teknik antrenmanlara tabi olmuşlardır. Çalışma antropometrik, çabukluk, sprint ve izokinetik testlerden oluşmuştur. Çalışma başlamadan önce her bir gönüllüden zorlayıcı egzersiz yapmamaları istenmiştir. Çalışmanın ilk gününde antropometrik ölçümler yapılmıştır. Çalışmanın ikinci gününde ise her bir gönüllü sırasıyla çabukluk, sprint ve izokinetik ölçümlere katılmışlardır. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre 12 karate ve 12 taekwondo gönüllü kadın sporcu arasında sadece 600/sn açısal hızda sağ ve sol bacak fleksiyon ve ekstansiyon ölçümlerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Çabukluk, sprint, 1800/sn açısal hızdaki ekstansiyon-fleksiyon ölçümleri, H/Q oranlarının ölçümler arasında anlamlı farklılıklar olmamıştır. Sonuçlar: Çalışmamızdaki bulgular atletik performansın yalnızca teknik ve taktik antrenmanlar ile belli bir seviyeye gelinebileceği ve yetersiz kuvvet çalışmalarının atletik performansın gelişiminde negatif etki ettiği söylenebilir. Ek olarak çalışmamızdaki sporcuların literatürdeki elit seviye sporcular ile kuvvet oranları karşılaştırıldığında kuvvet oranlarının çok düşük çıkma sebebinin yetersiz kuvvet çalışmaları olduğu söylenebilir. Teknik ve taktik antrenmaların yanında atletik performansın üst seviyelere çıkarılması için yeterli kuvvet çalışmalarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate hamstring and quadriceps muscle ratios of athletes in karate and taekwondo branches and to show whether the difference between these two branches is due to technical or force differences. Methods: Twelve elit taekwondo and karate female athletes who are actively sport in İzmir and Manisa provinces participated voluntarily in this study.The athletesinvolved in the study did not participate in a competition during the study period and they practiced 10 hours of technical training 5 days in a week. It is desirable that the athletes did not make excessive exercises before the study. The study consisted of anthropometric, rapid, sprint and isokinetic tests. Anthropometric measurements were made on the first day of study. On the second day of the study, each volunteer participated in agility, sprint and isokinetic measures, respectively. Results: According to the results of statistical analysis,significant differences were found in the measurements of right and left leg flexion and extension at angular velocity of only 600 / sec between 12 taekwondo and 12 karate female athletes. There were no significant differences in agility, sprint, extensor-flexion measurements at 1800 / sec angular velocity, H / Q ratios. Conclusion: It can be said that the findings of our study can only reach a certain level with technical and tactical training, and that insufficient strength training have a negative effect on the development of athletic performance. In addition to technical and tactical training, it is recommended to apply sufficient strenght training to develop the athletic performance to the upper levels.